De Provence
Zondag 28 augustus 2011 vertrekken we rond de middag voor onze jaarlijkse grote reis. Eerst stoppen we in Brussel waar het koninklijk paleis open is voor het publiek. Spijtig dat we binnen geen foto’s mogen nemen want het is er in sommige kamers wondermooi (en er wordt in elke kamer streng gecontrolleerd). Daarna nog een wandelingetje in het park recht tegenover het paleis en dan verder via Charleroi tot in Girondelle waar we overnachten bij de boer. We gaan rond 19h even tot bij de boerin en drinken er een glaasje rabarberwijn, er is ook nog een koppel uit het Luikse dat hier logeert. Toeval of niet, maar zij zijn ook onderweg naar de Provence, juist zoals wijzelf. De mensen gaan eten en we kopen nog snel een flesje rabarwijn en een pakje kruidenkaas (deze is echt verrukkelijk lekker, de kruiden liggen er dik in). 
oorlogsmonument met museum
De boer op in Girondelle
Maandag vertrekken we op tijd en willen we tot in Dole geraken. Onderweg stoppen we even aan het monument “butte de Souain”, een monument ter nagedachtenis van de overleden soldaten uit wereldoorlog 1. Vele mensen hebben een gedenkteken van hun overleden familielid hier naartoe gebracht en er liggen zo een 10.000 lichamen. Je word er even stil van, spijtig dat het nu niet open is om te bezoeken. Onze volgende halte wordt de stad Langres, hier staat nog een muur van zo een 3,5 km rond de hele stad, we doen er anderhalf uur over om hem helemaal rond gewandeld te hebben. Mooie uitzichten heb je hier wel. Het centrum stelt niet echt zoveel voor, is ook mens zijn smaak natuurlijk. De parking is wel vrij rustig en een beetje afgelegen, we staan er op het eind van de avond met een achttal campers. We zijn dus niet tot in Dole geraakt maar hebben toch een mooie dag gehad.
Dinsdag vertrekken we verder richting Provence, we doen het rustig aan en komen tot in Myams bij de pedagogische boerderij. Mooie wandeling naar het dorp waar boven op de toren van de kerk een mooie madonna in het goud staat te pronken. Een brood kopen voor deze avond en morgenvroeg, daarna nog even kijken wat onze gastvrouw aan te bieden heeft, we kopen er een fles druivensap en een pot confituur. Moet niet altijd wijn zijn hé. Het is in ieder geval een zeer rustige en mooi gelegen plaats om te overnachten. er staat nog een Franse collega reiziger. 
Myans
Myans
St Nazaire-en-Royans
Parking Puy St Martin
Grignan
Ondertussen is het woensdag geworden en trekken we verder zuidwaarts. In St Nazaire-en-Royans stoppen we om het dorpje even te bezichtigen, een groot meer, een grot en een boot met wielrad. Verder een mooie oude brug over het dorp en een herberg waar ooit Napoleon zou gestopt zijn, nu vervallen. We rijden rond Grenoble door velden vol met notenbomen, kilometers aan een stuk. We stoppen dan ook om een flesje notenolie te kopen in Hostun bij een boer. Nabij Puy St Martin stoppen we om het uitzicht te bekijken. Verder naar beneden vullen we ons water bij in Puy St Martin en besluiten hier te blijven, zeer mooie parking, gratis, ook het water etc. het is zo een 30° ongeveer, blij dat er een stevig windje raast. Laat op de avond krijgen we nog een zwaar verkoelend onweer te verduren.
Donderdag gaan we even kijken wat er in het dorp te zien is, niets dus zoals de parkwachter ons al had gezegd, hij kwam ons ook verwittigen dat er dit weekend dorpsfeesten zijn en dus veel lawaai. We rijden tot in Grignan wat wel een redelijk mooi oud stadje is met een burcht boven de stad, smalle steegjes die langs alle kanten tot de burcht leiden. Moeite wel waard om even te stoppen. Iets verder ligt Valreas waar het een heel pak minder mooi is, eigenlijk niets te zien hier. Dan maar verder tot volgende dorpje, Nyons. We zitten volop in de olijvenstreek en dat is wel de moeite om te zien, we stoppen even bij een olijvenboer voor we Nyons binnenrijden, mooie dingen maar duur. In Nyons is een camperplaats aan het zwembad maar we rijden er terug af omdat we niet willen blijven overnachten hier, 2€ voor een half uur, 9€ voor 24h.(niet voor het geld, maar de plek lag er zo een beetje overvol bij) We zetten ons op de gewone parking en gaan Nyons bezoeken, hier vinden we nog een oud stadsgedeelte met een marktplaats volledig omgeven door galerijen. We zien er ook nog een distillerie in werking hoe de lavendel wordt gedistilleerd, moeite wel waard. Ondertussen is het al vrij late namiddag en we zetten ons op de parking in Mirabel aux Baronnies aan het tennisterrein, mooie rustige plaats zonder voorzieningen. Binnen is het zo een 34°, alles vierkant open dus, om half elf is het binnen nog 27°. 
Vaison la Romain
Vrijdag gaan we in het dorp een wandeling maken, mooi dorp met eveneens kleine steegjes en mooie huizen uit de vroege middeleeuwen. Een marktje vinden we echter niet zoals in de boek geschreven stond. We trekken dan maar richting Vaison La Romain en wat zien we na een kilometertje, de gezochte markt. We vinden echter geen plaats en rijden dan maar verder. Vaison La Romain is een tweedelige stad, de oude boven en de nieuwe onder. We wandelen naar de oude stad, zeer prachtig met een ruine boven op de top. Zo een mooi stadje hebben we deze reis
De nacht was zeer rustig en ’s morgens halen we bij onze gastheer nog een flesje olijfolie, ze vertellen ons dat het misschien zou kunnen regenen vandaag. 
Fontaine de Vaucluse
Gordes
We trekken eerst naar Carpentras maar hier blijkt niet echt veel te zien en we vinden er ook niet de camperplaats, verder dan maar tot in Fontain de Vaucluse. Hier komt het water uit de bergen en niemand heeft ooit kunnen ontdekken van hoe diep het echt komt. Het heeft echt wel een
Zondag regent het en blijven we dus maar wat luierikken in de motorhome, tegen de middag stopt het met regenen en trekken we naar de Village des Bories, een verzameling heropgebouwde hutten uit de jaren stillekes, opgebouwd zonder mortel of wat ook, enkel stenen op elkaar, echt de moeite waard voor 6€ inkom. Daarna rijden we tot L’Isle sur Sorgue, het antiekstadje bij uitstek. Hier is alles antiekwinkel wat je maar ziet behalve de prijzen dan. We wandelen over de antiekmarkt en door het centrum, eten een lekker ijsje (nog nooit zo een grote ijscoupe gekregen voor zo een kleine prijs, 't is bij Isabella moest je er naartoe gaan, aanrader van de France passion in Marlemont) en dan maar verder tot Le Vieux Oppéde. 5€ voor de parking hier. Chris blijft wat rusten en ik maak nog een wandeling tot het oude dorp, echt ook weeral zeer mooi en vooral oud. Steil berg op om het dorp te bereiken, de kerk nog steiler omhoog maar de uitzichten zijn adembenemend.
Maandag gaan we samen nog eens naar het oude dorp en het blijft de moeite waard, zelfs voor de tweede maal. We rijden verder tot Ménerbes wat ook weer een zeer mooi dorp is met gebouwen van de elfde tot de dertiende eeuw, ook Picasso heeft er ooit verbleven. Iets verder hebben we dan het dorpje Rousillon waar alles in teken van de okerkleur is, de huizen zijn oker gekleurd, er is een okergroeve,… In het dorp veel winkeltjes met toebehoren voor schilders, ook veel schilders hebben hier een galerijtje. Parking hier kost twee euro en is vrij rustig gelegen en mooi aangelegd maar we besluiten toch verder te rijden tot in Villeneuve waar we spijtig geen plaats meer vinden op de parking, een stukje terug dan maar tot in Saint Michel l’Observatoire waar een kleine mooie parking aan een tennisterreintje is aangelegd, water en aflaatmogelijkheden voorzien, alles gratis. Morgen gaan we wandelen en zien we wel wat de streek ons geeft. 
Le Village de Borries
Dinsdag ga ik brood halen in het dorp, een kwartiertje wandelen. Tegelijk merk ik dat er niet echt veel te zien is in het dorp, een dorp zoals de andere provencaalse dorpjes. We rijden dan maar verder op zoek naar een geschikt plaatsje om even te blijven staan voor twee dagen. We rijden via Manosque, Gréoux les Bains, parking is hier precies een mierennest, alles op elkaar geplakt. Verder via Allemagne en Provence, hier is de parking wel geschikt om te overnachten maar  
Le Vieux Oppede
Woensdag gaan we na de middag samen het dorpje terug bekijken, we wandelen ook even tot aan de waterval buiten het dorp, spijtig dat er geen water is, zal te weinig regen gevallen zijn. We klimmen ook tot boven aan de kapel uit de negende eeuw, de klim is zeer moeilijk door de gladde keien, iedereen heeft er last mee, gelukkig hangt er overal een reling om je aan vast te houden. Eens boven loont het wel de moeite. Terug naar beneden is eveneens een prestatie om op de voeten te blijven staan, goed schoeisel is hier echt wel aan te bevelen. ’s Avonds gaan we op de nabije camping fritjes halen. 
Menerbes
Donderdag, al 8 september 2011, vertrekken we op tijd om door de Grand Canyon de Verdon te rijden, de op 1 na grootste canyon ter wereld, nummer een is die van Arizona. We rijden langs de D952, boven op de canyon, deze geeft de mooiste zichten, het is dan ook stoppen op het eerste plaatsje dat je kan want alle plaatsjes, en ze zijn niet dik gezaaid, zijn bezet door mensen zoals wij om fotootjes te nemen. Het is dan ook de moeite waard om foto’s te nemen, echt adembenemend mooi, je hoeft er niet voor naar de USA te vliegen, je hebt het hier kort bij huis. We stoppen op het eind in Castellane en betalen er zes euro voor de parking voor 24h.
Vrijdag rijden we tot in Digne les Bains waar eigenlijk niet veel te zien is, we kopen er op een plaatselijk marktje wat lavendelparfum voor ons Heidi. Verder via het Lac de Serre Ponçon wat schitterend mooi is van boven op de bergen, je hebt er op een gegeven moment een pracht van een uitzicht met bijhorend toeristisch winkeltje en museum. Verder hebben we Chorges waar de parking ons niet echt aanstaat, dan maar via Gap door tot in Veynes, we wilden eerst in La Roche des Arnauds blijven staan maar ik dacht, we gaan toch eens eerst kijken in Veynes, we kunnen nog altijd terug komen. De parking in Veynes ligt tegenover de camping Les Rives du Lac aan een meertje, Plan d’Eau, ze kost ons 5€ en de ophaler verteld ons dat hij niet langskomt in het weekend, morgen zijn er feesten aan het meer tussen 10 en 17h. Nog wat buitengezeten en dan bed in. 
Canyon du Verdon
Canyon du Verdon
’s Anderendaags, zaterdag alweer, staan we vroeg op en we verzetten ons uit de zon. De feesten blijken een soort kennismaking met verschillende sporten te zijn. Er komt redelijk wat volk op af, ook om te zwemmen en te zonnen in de vijver. Het is zo een 31° in de schaduw. We besluiten hier nog te overnachten tot zondag.
Zondag vertrekken we dan via Die en Crest tot in Hauterives waar we ons op de parking zetten. Het is een rustige mooi gelegen gratis parking aan een riviertje met redelijk veel vis in het weinige water dat er stroomt. Je kan hier het Palais Ideal
Terwijl we aan het avondmaal beginnen voelen we een schok en blijkt een oudere man (81 blijkt uit de papieren achteraf) achteruit tegen onze motorhome te zijn gereden met zijn peugeot J9, zonder veel erg, enkel wat schade aan de bumper, maar we vullen toch de verzekeringspapieren in.
Le Palais Ideal
Dinsdag zetten we de terugtocht verder tot in Villeneuve Renneville Chevigny bij France passion Leclere-Massard. Deze heeft een zeer mooi aangelegde plaats voor een 4 tal campers, elektriciteit, water en aflaatmogelijkheden, bakker op bestelling. We kopen er een flesje blanc de blancs voor 14€.
Woensdag 14 september 2011 verder tot thuis waar we omstreeks 17h30 met 2887 gereden km aankomen. Maandag spijtig terug gaan werken
nog niet echt veel gezien. Je kan er rondwandelen en tenslotte kom je altijd wel op hetzelfde punt terug uit, echt middeleeuws rond de kerk neerwaarts gebouwd. Na dit gezien te hebben, verder dan tot op de top van de Mont Ventoux, 1902 m hoog, onderweg vele fietsers, de ene al wat vlotter dan de andere, maar chapeau, ze doen het toch. Boven een mooi uitzicht langs alle kanten en natuurlijk, een en al fietsers, vele Belgen en Nederlanders. Langs de andere kant dan maar afdalen tot in Bédoin, mooi stadje beneden de Mont Ventoux, we doen er een terrasje en besluiten toch verder te rijden in plaats van hier te overnachten. We rijden tot in Marlemont du Comtat bij de France Passion, zeer leuke ontvangst door de dochter des huizes, de ouders zijn druiven aan het plukken. Nadat alle bakjes vol geplukt zijn komen ze een babbeltje slaan en krijgen we elk een mooie tros druiven. Het is zo een 34° buiten. Lekker eten en dan maar afkoelen buiten.
azuurblauwe kleur en is zo helder als we nooit gezien hebben. Fantastisch mooi aangelegd. Je kan er ook de plaatselijke papiermolen in werking zien, dit was ooit de eerste papiermolen, indrukwekkend. Dit is een dorpje dat iedereen zou moeten hebben gezien, echt waar. De parking waar we staan kost 3,5€ per dag maar is niet zo gezellig om te blijven overnachten, dus rijden we nog verder tot in Gordes, ook een van onze doelen. Gordes is een stadje boven op een heuvel gebouwd met zeer mooie uitzichten en fantastisch mooie steegjes. We wandelen er een uur of twee rond en doen er een terrasje, vrij duur uitgekomen eigenlijk. De parking achter de gendarmerie is vrij groot en ruim met alle faciliteiten aanwezig behalve elektriciteit maar daar hebben we zeker geen behoefte aan, ze kost ons 5€ voor 24h.
niet om te blijven staan. Nog eens tot in Riez waar het ook maar een mix parking blijkt te zijn en tenslotte stoppen we in Moustiers Ste Marie waar we ons rond 13h neerzetten op Parking 5, speciaal voor motorhomes voorzien. Ik maak nog een wandeling naar het dorp, 300 m steil omhoog maar de moeite om te zien, watervalletjes, mooie en gezellige pleintjes, fonteintjes, en boven in de berg moet ook nog een waterval en een kapel met grot zijn maar dat is voor morgen.
We bezoeken het stadje, niet echt de moeite maar de parking staat enerzijds tegen een rots enorm hoog met bovenop een kapel, deze is ’s avonds zeer mooi verlicht, en anderzijds langs de Verdon, een mooi stromend watertje hier vooraleer het de canyon in duikt. ’s Avonds gaan we nog een lekker restaurantje doen.
du Facteur gaan bezoeken, doen we dan ook morgen. Maandag gaan we een bezoekje brengen aan het palais ideal du Facteur Cheval, een monument waar een facteur 40 jaar lang aan gewerkt heeft eind 19de eeuw. Zeer mooi in elkaar gestoken met verschillende elementen en afbeeldingen. De moeite om 5.60€ inkom te betalen. Voor de rest niets te zien in het dorp, je kan er wel een deel wandelingen maken. Verder dan maar tot in St Pourçain sur Sioule waar eveneens een zeer mooi ingerichte en gratis parking is aan rivier de Sioule. We hebben vandaag een vrij grote afstand afgelegd via Romans, St Etienne en Roanne. Enkel een halt gehouden om in te kopen en te tanken. We willen dan ook woensdag thuiskomen. In St Pourçain is een prachtige 11de eeuwse kerk te bezichtigen, verder wat museums en winkeltjes.
Terug naar hoofdpagina
Naar fotoalbum