Kerstmarkten in Belgie, Nederland en Luxemburg
Hasselt
in de grot in Valkenburg
zandsculpturen in Valkenburg
De kerstman in Valkenburg
Luik
Dit jaar willen we eens wat kerstmarkten kort bij huis gaan bezoeken. We starten in Hasselt waar we al veel positieve woorden hebben over gehoord. Dinsdag middag komen we er aan en zetten ons buiten het centrum op de parking en gaan te voet naar het centrum. De kerstmarkt is er mooi versierd met allerhande atributen. Vermits het nog vroeg in de middag is gaan we eerst het centrum wat verkennen in de winkelstraten om dan later in de duisternis de kerstmarkt terug te bezoeken, eens zo mooi natuurlijk. Een aanrader om eens te bezichtigen,   Hasselt heeft er werk van gemaakt, ook de porseleinen kerstboom bleek een mooi initiatief. Samengesteld uit allerlei borden en tassen geschonken door de inwoners van Hasselt. Het is nog vrij vroeg en we rijden verder tot in St Truiden op de parking Veemarkt. Woensdag gaan we hier over de parking eerst een frisse wandeling maken in het Speelsbos.  
Porseleinen kerstboom in Hasselt
Valkenburg
Blegny Mines by night
Zaterdag tegen de middag vertrekken we dan tot op de parking van de mijnsite in Blegny. We rijden tot hier omdat we hier veilig en rustig de nacht kunnen doorbrengen na een bezoek aan de Luikse kerstmarkt. We nemen de bus richting Luik en een half uurtje later staan we op de kerstmarkt aldaar. We slenteren eerst wat rond op de twee in elkaar lopende markten, veel drank en eetkraampjes. De winkelstraten en zeker de kathedraal mogen natuurlijk niet ontbreken. Alle straten zijn mooi verlicht met elk een andere soort van verlichting. Spijtig dat het weekend is en de markt zo overbevolkt is dat je nergens iets rustig kan drinken of eten. We gaan dan maar terrasje doen kort bij de bushalte om daarna de bus terug naar Blegny te nemen. Goed dat we een sleutel kregen om binnen te kunnen, de poort was immers al gesloten. Zoals gewoonlijk nog lekker gezellig van de avond genieten en bed in.
Zondag besluiten we een rustig dagje te houden, we rijden via Eupen, Malmedy en St Vith tot in Diekirch. Onderweg nog even het winkelcentrum in Huldange binnen om wat inkopen te doen. In Diekirch maken we nog een wandeling tot in het centrum waar een gezellig muziekbandje speelt aan een drankchaletje, zeer leuk voor de mensen van het dorp en best wel gezellig. We drinken er ook een lekkere glühwein om van de sfeer mee te genieten. Daarna een lekker fritje meenemen om in ons Knauske op te eten bij de televisie. Maandag
Dinsdag besluiten we naar huis te rijden, immers van kerstmarkten is in Belgie niet veel meer te bespeuren buiten het weekend. We komen dinsdagmiddag thuis aan. Volgend jaar trekken we misschien toch maar terug verder naar buitenland om kerstmarkten te bezoeken. Enfin, we zijn toch weer een weekje weg geweest en ontspannen, en we hebben het toch wel leuk gehad.
Ook het begijnhof gaan we een keer bezichtigen, de kerk hier is echt wel een oud gebouw, nu ingericht als tentoonstellingsruimte. De huisjes zijn allemaal in privébezit gekomen waardoor het uiterlijk zo een beetje afwisselend oud en nieuw lijkt. Na deze wandeling trekken we naar het centrum dat niet zo echt bijzonder de moeite is volgens ons. Ook de kerstmarkt stelt weinig voor. We rijden nog tot in Valkenburg en besluiten hier toch zeker tot vrijdag morgend te blijven, want er is wel wat te bekijken hier, 3 grotten en we willen ook Maastricht van hieruit gaan bezoeken. We vernemen dat we juist goed aangekomen zijn omdat deze avond de Kerstparade uitgaat in het centrum. Dus we starten met de eerste grot, de Fluweelengrot, te bezoeken. Mooi versierd binnen in de grot, en mooie verkoopstandjes maken het tot een gezellige boel. Wanneer we terug buiten komen is het duister en zien we de schoonheid van de mooi verlichtte centrumstraten. We kuieren er wat rond en tegen
nemen we achter de camping de stoeltjeslift tot aan de Wilhelminagrot waar een zandsculpturen kerststal werd opgesteld, 700 ton zand hebben ze in de grot binnengebracht en 20 mensen uit de hele wereld hebben eraan gewerkt om dit op te bouwen. Het is zo fantastisch mooi uitgebeeld en opgesteld dat we twee keer de toer maken, we zullen dit waarschijnlijk ook maar eens in ons leven zien misschien. Daarna gaan we nog de Gemeentegrot bezoeken. Zoals niet anders verwacht ook hier weer mooie versieringen en standen. Ze gebruiken elk plaatsje in de grotten om het zo mooi aan te kleden.
19h, de tijd dat de parade start, zoeken we ons een gezellig terrasje op. Het volk stroomt toe wat ons doet vermoeden dat de parade echt wel de moeite moet zijn. Even later komt ze dan voorbij en inderdaad, zeer mooi in elkaar gestoken met vele kindergroepen en praalwagens. Daarna terug naar ons gezellig warme Knauske om te eten en te genieten van de rustige avond.   Donderdag nemen we tegen de middag de bus naar Maastricht, we willen deze stad ook wel eens gaan bezoeken. De bus zet ons af voor het station en we maken een wandeling via allerhande winkelstraten en mooie gebouwen tot op het Vrijthofplein waar de kerstmarkt staat. We komen mooie straten en pleinen tegen, kerken die tot hotel, of boekenshop, ja, zelfs tot restaurant werden omgebouwd. Tja, ze moeten er iets mee doen hé, er zijn geen kerkgangers meer. Ja, Maastricht heeft wel iets, grote stad, zeer rustige binnenstad met nog gedeeltelijke omwalling waar we kunnen over wandelen, de charmes van universiteitsstad, ... Na de kerstmarkt te hebben bezocht wandelen we terug tot aan het station om de bus terug naar Valkenburg te nemen. Terug in Valkenburg nog even door de gezellige straatjes in het centrum om daarna lekker te eten in de zo gezellig warme motorhome. Tot nu hebben we het altijd al droog gehad, wel barkoud. We verwittigen de receptie van de camperplaats dat we besluiten nog een dag langer te blijven, geen probleem ondanks de vele boekingen die ze kregen voor het weekend. Vrijdag
trekken we verder tot in Luxemburg stad. We parkeren op de busparking op de Rue de Bouillon en wandelen een klein half uurtje tot in het centrum. Hier volgen we een mooie uitgestippelde wandeling via de winkelstraten en gebouwen tot op de kerstmarkten en om eerlijk te zijn weet ik niet wat alle mensen erin zien om met de bus van heinde en ver tot hier te komen tijdens deze dagen. Zo bijzonder veel is er nu ook niet aan gedaan om een mooie versierde stad te hebben in deze tijd. We zijn er dan ook vrij vlug terug weg en rijden tot op de parking in Heiderscheid.
Terug naar hoofdpagina
Naar fotoalbum