De Elzas 2011
Paaszaterdag 23 april zijn we weg voor een weekje Zwitserland. We rijden tot in Esch sur Sûre waar we binnenspringen bij Walter en Jenny. Daarvoor in Pommerloch nog wat bijval gehaald en een paasbloemetje voor Jenny.
Daarna, ondertussen al half acht geworden rijden we verder tot op de parking in Heiderscheid, we hebben nog enkele plaatsjes vrij. Zondagmorgen nog profiteren om een brood te halen in de Delhaize en dan verder via Luxemburg, Frisange, Sierck les Bains, Bouzonville tot in St Avold om zo verder te trekken binnendoor via Puttelange aux lacs, Sarrable en Abreschviller tot boven op de col du Donon, 1009 m hoog. 
Boven op de Col du Donon
Hier stoppen we aan een oorlogsmonument maar spijtig genoeg begint het te regenen en te bliksemen. Rap enkele foto’s en verder via de col de la Charbonniere, 960 m hoog tot in Chatenois bij Sélestat. We staan nog maar net stil of er barst een hevig onweer los met hagelbollen van wel 1 cm dik. Dit duurt zo een halfuurtje eer het echte onweer voorbij is. Eten, tv kijken en bed in.
Maandagmorgen maken we nog eerst een wandeling door het dorp, mooie huisjes, mooie kerk, een oude stadspoort met een ooievenaarsnest er bovenop, kortom, van alles te zien hier.
We trekken naar het volgende dorp, St Hyppolyte. Onderweg zien we bordjes staan naar de Montagne des singes, een park waar de bergaapjes los lopen en je ze kunt voederen. Zeer mooi is dit, wel 17€ voor twee personen waard. 
wie is nu de aap ?
baby aapje
nog baby aapje
allé, ge krijgt nog wat popcorn
Verder door naar St Hyppolyte. We zoeken parking en vinden een speciale plaats voor 2 campers aan het uiteinde van het dorp. Een wandeling leert ons dat dit een zeer oud dorpje is met zeer mooie typische Elzashuisjes. We willen een terrasje doen bij een plaatselijke wijnboer maar na het geklungel van de dienster te hebben gezien en lang gewacht te hebben gaan we maar op een terrasje ernaast zitten waar we direct worden bediend.
Verder tot in Thannenkirch dan, een bergdorpje op zo een 510m hoogte. We zijn nu halfweg de Haut Königsbourg waar we dan maar naartoe trekken, 755m hoog met fantastisch mooie uitzichten, we geven echter geen 8€ uit aan de ingang, alle kastelen zijn zo wel een beetje hetzelfde denken we.
Ribeauvillé
Volgende halte is Ribeauvillé waar we geen parking vinden (de France passionboer was volzet) en dan maar verder trekken tot in Riquewihr. De France Passion is niet zo goed gelegen, parkeren tegen de straatkant, dus naar de parkeerplaats op de busparking voor 3€ en het is een zeer mooi stadje. We eten hier een zuurkoolschotel waar we echt wel heel dik van zitten, genoeg en zeer lekker, 35€ voor twee schotels en een drank. Omdat we niet mogen overnachten op de parking rijden we nog tot in Kienzheim om daar op de parking te overnachten.
Dinsdagmorgen gaan we eerst terug naar Ribeauvillé waar we nu wel plaats kunnen vinden om te parkeren. We wandelen door het stadje, zeer mooi met ook hier enkele ooievaarsnesten. Riquewihr gisteren was toch mooier, hier zijn meer winkels en is het drukker.
Daarna zoeken we parkeerplaats in Colmar, we zijn eerst even gaan kijken hoe het zit met de France passionboer hier, goed om te overnachten en het stadje te bezoeken (zo een 1,5 km). We zetten ons op de officiele parkeerplaats voor de motorhomes, gewoon naast de baan en betalend. Colmar is zeer mooi in de zomer, we hadden hier de kerstmarkt ook al gezien maar nu in de zomer is het toch anders. Er heeft ook een paasmarkt geweest de voorbije veertien dagen. Na dit bezoek (we kopen hier ook nog wat sla, tomaten en komkommer voor een lekkere koude schotel deze avond) rijden we nog tot in Eguisheim waar we bij France passion Stoffels hartelijk ontvangen worden, we mogen direct komen proeven maar eerst gaan we nog een brood halen in het dorp, zo een 700 m. Na geproefd en besteld te hebben maken we onze koude schotel klaar en genieten ervan.
’s Avonds ga ik nog naar het zeer mooi verlichtte dorp kijken om wat foto’s te nemen. 
mooie huisjes in Colmar
mooie avondwandeling in Eguisheim
de stille straatjes in Eguisheim
bij de wijnboer in Eguisheim
mooie paasversiering in Riquewihr
Woensdag na een goede douche gaan we het stadje bezoeken, het is echt een van de mooiste stadjes die we tot nu toe gezien hebben. Daarna vullen we water bij en laten alles af bij de boer. We gaan onze bestelde wijn afhalen en vertrekken verder tot in Guebwiller via de route de vin d’Alsace. Hier is echter niet zoveel te zien, dus verder tot in Thann waar eveneens weinig te zien is. We rijden verder tot op de parking in Bourbach le Haut. Een fantastisch mooi uitzicht over de bergen heb je hier. Lekkere koude schotel eten en genieten van het avondje, spijtig dat het beginnen regenen is.
zicht vanop de parking Bourbach
mooie oude barrage van Alfeld
Donderdag 28 april 2011 maken we eerst een wandeling hier in de bergen, echt de moeite waard qua uitzicht en rust. We vullen water bij en zo verder, een dweil door de motorhome en hop, verder naar Le ballon d’ Alsace. Onderweg doen we nog een wandeling rond de Barrage d’Alfeld, een meer met een stuwdam uit 1880.
Hoe dichter we bij de Ballon komen hoe mooier het wordt. We zitten op zo een 1200 m hoogte nu en we maken hier een lange wandeling, we zien echt alle kanten van de berg, er ligt zelfs nog sneeuw op sommige plaatsen. Adembenemend mooi is het hier. Zou hier gerust kunnen blijven overnachten maar het is nog wat vroeg, dus we rijden even tot bij de France Passion in St Maurice sur Moselle, deze ligt eveneens op zo een 1000m hoogte en blijkt een herberg aan de skipistes te zijn. Ik denk dat je hier ook wel lange wandelingen kan maken.
We rijden toch nog verder tot in Bussang waar de bron van de Moezel te vinden is. Deze is zeer mooi aangelegd en ons Chrisje is content. We parkeren ons in het dorp op een parking, eten spaghetti en de avond kan invallen. 
op de Ballon
Gevonden !!!
De bron!!!!
Vrijdag vertrekken we direct na ontbeten te hebben naar Gerardmer. We willen hier een wandeling rond het meer doen maar regen dwingt ons onderweg terug te keren. We rijden dan maar verder tot Saarlouis waar we de stad willen gaan bezoeken. Er is echter niet veel te zien van de altstadt en de parking geeft ons zo een beetje een onveilig gevoel. Verder dan maar tot Merzig waar we ons een lekkere pan spek met eieren bakken. 
Mullerthal
Mullerthal
Zaterdag na de afwas en ontbijt vertrekken we verder huiswaarts via Saarburg wat een mooie plaats blijkt te zijn, we stoppen echter niet en rijden verder tot in luxemburg waar we een wandeling maken in Müllerthal, de moeite waard.
Daarna verder tot thuis via Ettelbruck, Heiderscheid, Bastogne en Marche.
Het was een mooie week, niet tot in Zwitserland geraakt maar het was hier misschien wel mooier en zeker beter weer dan bij de Zwitsers.
Terug naar hoofdpagina
Naar fotoalbum