Denemarken
Ribe
de Menesker ved havet in Esbjerg
het schelpenhuis in Thyboren
Hans Christian Andersen in Odense
door de duinen overwonnen kerk
Zondag 2 september ’12 vertrekken we rond 11h30 voor onze reis naar Denemarken. We vertrekken zondag omdat we toch de drukte tot in Hamburg willen vermijden. Via Eindhoven, Enschede, Osnabrück, Bremen en Hamburg rijden we met de nodige tussenstops tot in Kaltenkirchen, enkele kilometers boven Hamburg. We komen er aan omstreeks 18h30. Een hele middag autostrade, maar toch blij dat we geen files hebben gehad, zou op maandag iets anders geweest zijn denk ik. De parking in Kaltenkirchen is mooi en rustig aangelegd, en ook gratis. ’s Morgens trekken we verder via Itzehoe en Heide tot net over de Deense grens in Tonder. Hier begint ons Deens avontuur en we gaan eerst het stadje bezoeken, mooi autovrij centrum met nog wat oude gebouwen, best een zeer gezellig dorpje. We doen er een terrasje en betalen 50 kronen voor 2 grote koffies (omgerekend 6.80 euro). 
huisje in Mogeltonder
Vikingen in Rammedige
huisje in Hjerl Hede
de plaatselijke entertainer
de melkerij van weleer in Hjerl Hede
Skagen
opstuivend zand in Grenen
Strandby haven
Saeby
Vikingwoning in Fyrkat
Fruen fra havet in Saeby
Odense
Faaborg
Haderslev
Aabenraa
Hierna rijden we enkele km verder tot in Mogeltonder waar het bijzonder mooi is.
Er is een slot waar Prins Joachim met zijn Marie woont (je komt er niet in), verder een mooie met linden aangeplante laan met oude huizen met rieten daken. De kerk is er fantastisch mooi. Na dit bezoek eten we aan de imbiss op de parking nog een fritje voor 110 kronen en daarna rijden we tot op de quickstop aan de camping in Mogeltonder. We betalen er 100 kronen om te overnachten.
Dinsdagmorgen rijden we een tiental minuten tot in Hojer. We gaan eerst naar de sluis kijken in Hojer Sluse, een oude sluis met op de parking een houten paal waar de waterhoogtes van de ergste overstromingen op gemarkeerd staan. Iets verder is een nieuwere sluis gebouwd vlak aan de zee. Het is super goed weer en we doen er een wandelingetje over de dijk, brengen een bezoekje aan het infocentrum, spijtig dat alles in het Deens te doen is en ze geen Engels of Duits bij de commentaar zetten. Verder dan naar Hojer centrum om er de oude molen te bezichtigen, het is met zijn 22 m een van de grootste molens uit noord Europa. Volledig gerestaureerd in 1975. Het is beslist de moeite waard om deze te bezoeken. Er is ook een museum bij met oude werktuigen en andere dingen uit de oude tijd. In het dorp zijn verder nog wat mooie woningen te zien. We rijden verder tot Havneby op het eiland Romo. Eigenlijk niet veel meer dan wat hotels, restaurants en een kleine haven met overzet naar het Duitse eiland Sylt. De vis is er wel vrij goedkoop hebben we gemerkt. Verder dan maar tot ons einddoel vandaag, Ribe. Wanneer we daar aankomen begint het wat te motregenen. We gaan toch tot het centrum kijken en het blijkt wel de moeite waard. We informeren naar waar de nachtwacht deze avond vertrekt en wandelen het centrum wat door. ’s Avonds spek met eieren en omstreeks half tien gaan we terug om met de nachtwacht de ronde te doen. De nachtwacht bleek niet zoals we ooit in Frankrijk in Turckheim zagen. Hij wandelde van de ene plaats naar de andere en gaf wat geschiedenis mee in het Deens, dus onverstaanbaar. Volgens toeristenbureau zou hij het ook in het engels doen, misschien enkel bij voldoende buitenlanders en in het seizoen juli augustus ? We kruipen bed in daarna en woensdag morgend ga ik naar de bakker brood halen. Na ontbijt trekken we terug het centrum in voor wat foto’s te trekken, de nachtwacht had ons langs enkele mooie plaatsen gebracht gisteren. Aan het haventje is er een marktje vandaag, gezellige kraampjes.
Daarna verder via Esbjerg waar we de 4 grote beelden (de Menesker ved havet) gaan bekijken (9 m hoog met uitzicht op zee) en via Sjkern tot in Ringkobing . Onderweg in Tarm gaan we even een winkelcentrum binnen en blijkt toch dat de prijzen niet echt veel duurder zijn dan bij ons. In Ringkobing zetten we ons aan de haven op de mooie motorhomeparking voor 70 kronen. We doen een wandeling naar het dorp, drinken een koffie en een biertje, eten er een lekkere sandwich met vis, garnaal, krab, … Moeite waard hier. Verder genieten we van de gezellige warmte binnen,
het is trouwens vrij kil met de wind en we hebben de verwarming maar even op gezet. Hier zou om 20h ook een nachtwacht rondgaan, maar daar was niet veel van te bespeuren, misschien ook enkel in juli en augustus ?
Donderdag 6 september 2012 vertrekken we richting Ferring, een klein gehuchtje aan de kust met wat musea en voor de rest weinig te zien. Echt een stranddorpje. Verder naar Thyboren waar we een fikse wandeling doen naar het schelpenhuis (het Sneglehuset), een huis waarvan de gevel volledig met schelpen is bezet en binnen een museum van schelpen en boten in flessen. Dit is echt wel de moeite waard, 40 kronen ingang voor ons tweetjes is niet te veel voor dit moois. Daarna rijden we tot aan het openluchtmuseum Hjerle Hede, een soort Bokrijk. We gaan kijken hoe laat we morgen binnen kunnen, vandaag is het al 16h en dat is al wat laat om dit nog te bezoeken. We gaan ons op de camping in Sevel zetten. Vandaag hebben we wel niet zo een mooie dag gehad, regen de hele avond door. Hopen op beter voor morgen.
Vrijdagmorgen gaan we de camping betalen en nog een wandeling door het dorp maken, er is echter niets te zien in het dorp en we vertrekken naar het openluchtmuseum Hjerle Hede. We betalen 140 kronen (nog geen 20 euro) ingang rond 11h en amuseren ons tot zeker voorbij 15h00. Het is echt zo een beetje als Bokrijk maar toch dat ietsje mooier hier. In de zomer worden nog oude ambachten uitgebeeld zoals brood bakken, wielen en tonnen maken, smeden, koorden,… Hierna rijden we tot in Aalestrup om het Rosenpark te gaan bekijken, we zien echter al van buiten dat de rozen bijna uitgebloeid zijn, dus trekken we verder tot in Pandrup waar we ons op de camping in Rodhus zetten voor een quick stop. In Denemarken heeft bijna elke camping een Quick stop voor de campers, normaal aankomen na 20h00 en vertrekken voor 10h00, maar daar hebben we nergens problemen mee gehad alhoewel we soms rond 17h00 al aan kwamen en na 10h00 vertrokken.
Zaterdag 8 september 2012 vertrekken we omstreeks 10h en rijden tot in Blokhus waar we wat op het strand wandelen, je kan hier met de auto tot op het strand rijden. Een heel mooi strand dat in de zomermaanden vrij druk bezocht wordt, ook hier de plaatselijke viskramen op het strand
met spotgoedkope vis.
Verder dan via Hirtshals tot in Skagen. Iets voor Skagen bezoeken we nog den tilsandede kirke, een kerk uit de jaren 1800 die gedeeltelijk afgebroken is omdat ze de verzanding toen niet meer de baas waren. Enkel de toren staat nog overeind. Hier kan je gemakkelijk een hele dag wandelingen maken in de duinen die begroeid zijn met mooie kleine bomen.
Daarna in Skagen een wandeling langs de haven en de winkelstraat, in de haven niets dan eethuisjes met vis. We besluiten eerst tot in Grenen te rijden, daar waar de Noordzee en het Kattegat tegen elkaar botsen. Fantastisch mooi is dit, de golven van de ene richting tegen die van de andere. Ook de wandeling er naar toe is zeer mooi met het strandzand dat laag over de grond waait en een zeerobje dat wat als plaatselijke entertainer doorgaat, zo lijkt het wel. Je bent wel uitgewaaid daarna. Onderweg kom je nog enkele bunkers tegen ook. In plaats van de wandeling kan je ook met een traktor met kar mee rijden die op de parking vertrekt, maar een wandeling is toch altijd gezonder en mooier vinden we. Eigenlijk zouden we dit met stormweer willen zien maar daar gaan we nu toch niet op wachten.
Wanneer we het hier bekeken hebben trekken we terug naar Skagen om het visje te eten en wat blijkt : alles gesloten, blijkbaar zijn ze enkel open tot een uur of vier. Pech dus. Verder dan maar tot in Stranby op de parking in de haven, aan een eethuisje waar we dan maar een lekker fritje met vis en ik met schnitzel verorberen. De havenmeester komt later op de avond ontvangen voor de overnachting. Het weer was vandaag zonnig en niet te koud. Zondag maak ik nog eerst een wandeling door de haven terwijl Chris de  motorhome wat opkuist en dan rijden we eerst tot in Saeby, hier kan je ook in de haven overnachten. We wandelen tot aan het vrouwenbeeld Fruen fra havet, een prachtig beeld van een bijzondere zeemeermin
in het midden van de jachthaven en daarna nog wat door het dorpje om dan verder te rijden tot in Hobro. Hier bezoeken we Fyrkat, een nabootsing van een vikingnederzetting met watermolen. Daarna recht naar Silkeborg. We rijden rechtstreeks naar de camping want het is al vrij laat geworden, half acht ongeveer. Maandagmorgen gaan we op ons gemak eerst Silkeborg centrum bezoeken, een mooi winkelcentrum met leuke terrasjes. Later rijden we iets verder tot aan de Himmelbjerget, de op een na hoogste berg van Denemarken, 147 meter. We betalen 10 kronen voor de parking, 5 uren kunnen we blijven staan. Tijd genoeg voor een fikse wandeling. We trekken eerst redelijk stijl naar beneden tot aan het meer waar een zeer mooi restaurant staat, wel gesloten nu. Dan terug bergop tot aan de 25 meter hoge toren boven op de berg, de uitzichten zijn wonderbaarlijk mooi. Ons Chrisje raakt echter spijtig genoeg niet tot op het topje, de laatste meters blijken er teveel aan. Iets voorbij de toren komen we aan de parking terug. Ooit werd hier op de berg de grondwet ondertekend en dat kan je nu nog merken aan allerlei beeldhouwwerken op de berg. Tijd om iets te drinken nu. Van hieruit rijden
we recht door tot in Ry waar we eerst wat sla, tomaatjes en komkommer halen voor de barbecue straks. De camping op en dan genieten we van de avond met lekker bbqtje.
Dinsdag besluiten we een dagje op de camping te blijven in Ry, we maken een wandeling tot het centrum. Een molen is er te zien, verder het meer met de beroemde raderboot Hjejlen in de haven samen met nog een deel oude toeristenboten. De Hjejlen zou de oudste nog werkende raderboot ter wereld zijn. Ook de andere toeristenboten zijn oude rakkers die volledig gerestaureerd werden.
Woensdag betalen we de camping en rijden we verder. Na enkele minuten zien we Om Kloster, een plaats waar ooit een klooster heeft gestaan en nu een museum is ingericht met echte geraamten van de paters van weleer. De moeite wel om eens gezien te hebben. Je kan de echte authentieke grafkelders bekijken, deze zijn mooi tegen weer en wind beschermd. Van het oude klooster is niets meer terug te zien, alles is wel mooi onderverdeeld en met het gekregen plan kan je toch een idee krijgen hoe het er ooit uit zag.In Frederici doen we wat inkopen en rijden dan de brug over naar het eiland Funen om in Bogense te stoppen. Een mooi en gezellig dorp met haven en camping direct aan zee en haven. Een mooi marktplein met mooie goed onderhouden huisjes uit de 19de eeuw en rustige zijstraatjes. Ook een kopie van manneke Pis uit Brussel staat hier op een pleintje. Deze werd ooit in 1934 door de consul geschonken.
Donderdag rijden we tot in Odense waar we ons op een parking dicht bij het centrum zetten. We betalen 40 kronen voor 5h te parkeren. We maken er een wandeling langs alle bezienswaardigheden in verband met Hans Christian Andersen (op de camping hadden we een uitgestippelde wandeling mee gekregen). Zo zien we zijn huisje, school, kerken, wasplaats van zijn moeder,… Na deze wandeling van toch een uurtje of 4 rijden we tot in Faaborg waar we ons in de haven zetten en een wandeling door de jachthaven maken. Faaborg is ook een mooi stadje met nog verscheidene oude huisjes.
Vrijdag, ondertussen al de 14de september ’12 worden we wakker met veel wind in de haven. We hebben er mooi, rustig en gratis geslapen. We maken een wandeling door het dorp, moeite waard om te bezoeken. Alle dorpjes hebben toch zowat hun eigen karakters. Daarna verder tot in Haderslev, ook een zeer mooi dorp om te bezoeken, tijdens onze wandeling hier kwamen we nog een groep tegen die begeleid werd door vier nachtwakers. Tot nu hebben we het nog altijd droog gehad, hopen dat het zo blijft.

Verder dan tot in Aabenraa, hoofddoel van vandaag. We zetten ons op de voorziene parking in de jachthaven en gaan nog wat shoppen in de Lidl. Daarna gaat Chris nog wat op het strand en komt terug met een tros mosselen die net aangespoeld waren. Gaat lekker zijn morgen. Zaterdag bezoeken we eerst Aabenra, de molen met een kasteel op zijn Deens, verder nog een deel te zien van de oude stad. Daarna rijden we nog wat op het eiland Als rond om dan via Tonder terug Duitsland in te rijden, we stoppen in Reussenköge op de parking. De parking ligt achter een dijk vol met schaapjes. Chris maakt de mosselen klaar en deze waren superieur lekker, nog nooit zulke lekkere mosselen gegeten. Daaraan proef je toch het verschil tussen echt vers en winkelvers.
Zondag maken we eerst een wandeling tot aan de Hamburger Hallig, een wandeling van om en bij de 4,5 km enkel. We wandelen door de zoutweiden, weilanden die regelmatig onder zout water komen te staan en waarin verschillende vogels komen broeden, er groeien ook mooie planten op, planten die enkel op zoute grond groeien. Op het
einde van de wandeling staat een restaurantje waar we een lekkere kop koffie drinken. Dit is het einde van het land, Hamburger Hallig noemen ze het, rondom alles wadden en zee wat we zien. Op de dijk zit het vol met schapen. Het was een mooie en gezonde wandeling. je kan vanop de parking ook een fiets huren voor 1,5 euro om tot daar te rijden of een ticket van 5 euro om het met de wagen te doen.
We rijden verder tot in Friedrichstadt, ook een mooi dorpje met mooie puntgevels en zeer gezellig met de winkels en het watertje rond het dorp. Verder dan tot in Büssum waar we op de parking gaan staan voor de avond. Maandag maken we een wandeling door Büssum, niet echt veel te zien buiten een winkelstraat, vuurtoren, haven met oude schepen van om en bij de 100 jaar en een strand waar je kurtaxe moet betalen. Verder richting huis dan maar tot in Carolienensiel. We plaatsen ons op de parking en maken een goed potje soep klaar. Dinsdag rijden we tot in het dorp van Carolienensiel en maken er een wandeling, gezellig dorpje. Verder dan maar tot in Bocholt op de parking vlak bij de Aasee. Lekker aardappeltjes koken en dan filmpje kijken wegens gebrek aan satellietontvangst. Woensdagmorgend een wandeling langs het riviertje de Aa tot in Bocholt centrum, gezellig dorpje. Daarna recht tot bij zusje in Aarschot voor de lekkere Belgische frit. We komen thuis rond 18h30.
Al bij al hebben we ondervonden dat Denemarken een zeer mooie en vooral onderhouden natuur heeft, de dorpen en steden er kraaknet bij liggen, de mensen er supervriendelijk zijn en de vis er spotgoedkoop is. Verder lijken de prijzen er niet veel duurder dan in Belgie maar zijn de overnachtingsplaatsen wel redelijk duur in verhouding tot andere landen, meestal moet je op een camping gaan staan met prijzen tussen de 16 en 25 euro. De meeste haventjes hebben ook wel een overnachtingsplaats tegen een 13 tot 16 euro. De grote steden zijn heel rustig op gebied van verkeer. Vooral een land waar je tot rust komt.
Terug naar hoofdpagina
Naar fotoalbum