TSJECHIE 2016
Dit jaar hebben we lang getwijfeld welke richting we zouden gaan, overal warm weer. uiteindelijk hebben we besloten terug naar Tsjechie te gaan, maar nu de noordkant, nl de streek van het reuzengebergte. We vertrekken op zondag zodat we een flink eind op de snelweg kunnen doorgaan zonder de vrachtwagens te moeten kruisen. Via Heerlen, Aken, Keulen en Frankfurt rijden we tot in Aschaffenburg, dit zou een mooie stad zijn heb ik vernomen. Spijtig vinden we de camperplaats te stoffig nu en is er ook niet veel plaats. We rijden dan maar iets verder tot in Schölkrippen waar we een mooie plaats vinden net buiten het centrum en vlak aan de zwemvijvers van het naturerlebnisbad. We zetten direct alle ramen open zodat het lekkere windje de warmte uit de camper blaast. Nog even een wandelingetje naar het dorp dat op zich niet zo bijzonder is, typisch dorp voor de streek met alle inkoopmogelijkheden. 's Morgens naar de bakker om verse broodjes en na ontbijt trekken we verder richting Tsjechie. Vanaf nu blijven we van de snelweg af en rijden over de kleinere wegen, zo zien we nog iets. We rijden tot in Hofheim op de camperplaats. Even met de fiets groenten halen voor een lekkere koude schotel en genieten van de lekkere warme avond.
Schollkrippen
Wildenthal
Ceska Skalice
Mezni Louka
Hofheim
Dinsdag wandelen we tot in het dorp wat vrij mooi is. Een klein stadje met drie ingangspoorten en vele gerestaureerde oud Frankische huizen, verkeersvrij en zeer gezellig marktpleintje. Daarna weer een stukje verder tot in Wildenthal. Een klein gehuchtje kort aan de grens met Tsjechie. We worden er vriendelijk onthaald door een jong gezin met een mooie tuin waar we ons mogen nestelen voor de komende dagen, we gaan hier wel een dag of twee blijven hangen denken we, zo mooi is de natuur hier. Na een kleine verkenningstocht in de buurt is het tijd voor een lekker barbecuetje zodat we met lekker volle maag kunnen genieten van de avond.
We zitten hier volop in het Erzgebergte en Wildenthal ligt aan de voet van de Auersberg met een mooie uitkijktoren op de top. Verder vinden we hier mooie zuivere beekjes en meren in de bossen.
Wandelgelegenheid heb je hier zeker genoeg, zeer goed aangeduid en voor elks wat wils. De wandeling naar de uitkijktoren is wel effe klimmen maar loont zich met prachtige uitzichten. Onderweg kan je de lekkere bosbessen proeven die hier overal te plukken zijn.
Jaarmarkt in Mala Skala
Wildenthal
Na twee dagen genoten te hebben van de lekker gezonde natuur hier in Wildenthal moeten we toch verder de grens over naar ons doel, Tsjechie. Toch gaan we niet direct de grens over maar blijven nog een tijdje op de Duitse kant van de grens rijden. Via Schwarzenberg en Marienberg rijden we tot in Altenberg waar we de grens overgaan richting Teplice. Van mijn zus die reeds een week in Tsjechi√ę is vernemen we dat er zaterdag jaarmarkt is in Skala Mala. We besluiten dus om recht naar ginder te rijden om zeker een plaats op de camping te hebben. Via Decin en Liberec om sneller ter plaatse te komen. We hebben geluk dat er naast mijn zus nog plaats is. Lekker bijpraten bij lekker vuurtje tot laat in de avond.
Mala Skala
Mala Skala
Mala Skala
Vrijdag genieten we van het mooie weer en maken we een wandeling door het dorpje, doen een terrasje of twee en houden we een lekkere barbecue. We maken er een feestje van tot laat in de avond. Vandaag is de camping echt vol gelopen, geen plaatsje meer vrij. Goed dat we rechtstreeks naar hier gekomen zijn. Zaterdag is dan de dag van de jaarmarkt, we zijn nieuwsgierig wat het gaat worden. Na de middag gaan we over de markt, kraampjes met artisanale produkten zoals jam, gebak,sieraden, tuin, ... je kan het vergelijken met een ambachtsmarkt van bij ons. Ook een lekker terras en gebakken worst mag niet ontbreken natuurlijk. Zondag vertrekt mijn zus verder, wij besluiten maandag verder te trekken. ik maak een wandeling naar de gotische burcht Vranov Pantheon boven op de rotsen. Redelijk klimwerk maar de moeite waard. De burcht werd gebouwd in de 15de eeuw, voornamelijk uit hout. Daarom zijn nu enkel nog de kelders en alles wat uit de rots werd gehouwen zichtbaar.
Jaromer
Maandag vertrekken we via Jicin waar we onze voorraad terug aanvullen door een bezoekje aan de supermarkt. Daarna tot in Jaromer waar we het treinmuseum willen bezoeken. Pech want het is enkel open tijdens de weekends na augustus. Buiten kan je wel vrij rondlopen tussen te restaureren wagons en hier en daar een oude stoomlocomotief, ook wel interressant. Verder tot in Ceska Skalice aan het meer om de nacht door te brengen. Een mooie camperplaats hebben ze hier aan het meer met alles erop en eraan. Nog een wandeling langs het meer op het strand en dan knorknor in het bed.
Enkele kilometers verder komen we in Nove Mesto waar we het kasteel bezoeken, mooie tuin, mooi binnenhof en een vezameling Velorex (gesloten driewielers met een Jawamotor). Wanneer je de toren opgaat tot boven heb je mooie uitzichten over de streek. Ook het marktplein is mooi en groot. Zalige terrasjes. Bekijk zeker ons fotoalbum. Na het bezoek hier verder via kleine soms hobbelige wegen tot in Teplice nad Metuji. Niet zo ver van Nachod. We gaan ons op de camping in Bucnice nestelen, een 3,5 kilometer van de beroemde rotsen van Adrspach. Een kleine wandeling in de buurt en dan is het tijd voor een lekkere barbecue. Buikje vol, genieten van de rustige avond en morgen wandeling naar de rotsen. Na ontbijt vertrek ik al vroeg om de massa toeristen voor te zijn. Direct na de ingang (70 kronen) kan je rond een mooi meertje wandelen om een eerste indruk te krijgen. Verder volg je gewoon de aanwijzingen en dan mis je niets. Kilometers wandelplezier met hier en daar een klimpartijtje tussen de door de natuur mooi gevormde zandstenen rotsen. Dit park mag je zeker niet overslaan als je in de buurt bent. Onvoorstelbaar hoe de natuur zulke mooie dingen kan vormen.
Teplice Skala
Teplice Skala
Teplice Skala
Na deze wandeling even uitrusten op de camping en dan verder tot Splinderuv Mlyn, een skioord met een vrij dure camping. Modern, veel restaurantjes en mooi gelegen in de natuur, de Elbe zou hier ook ergens ontstaan. We hebben het gezien en rijden terug naar beneden om tot in Harrachov te raken. We komen net op de camping aan als de uitbater naar huis wil rijden, zet u maar ergens en kom morgen maar langs zegt hij. We zoeken ons dus een mooi plaatsje. Nog even de buurt gaan verkennen en wat te eten halen in de Norma over de camping. Donderdag doen we een lekker terrasje aan de brouwerij en glasfabriek naast de camping. Ik ga ze bezoeken met de gids wat mij een leerrijke ervaring oplevert. Het plaatselijk gebrouwen zwarte bier is er ook lekker. Je kan hier ook een bierbad nemen wat dan weer goed schijnt te zijn voor alles en nog wat. Ik drink het liever.
Na de middag een tochtje door het centrum van Harrachov en daarna weer een lekker barbecuetje op de camping. Vrijdag vertrek ik vroeg op weg naar de waterval, eerst een zeer mooie weg langs een beekje met verschillende hoogteverschillen tot aan een kleine waterval, daarna naar de grote waterval. Mooi en zuiver water overal. Even rust met een frisdrankje en dan terug naar de camping.
Harrachov
Harrachov
Na de middag rijden we tot in Novy Bor maar vinden er geen overnachtingsplaats. Verder tot in Strada Oleska dan maar, de dichtsbijzijnde camping. Enkel om te eten, rusten en slapen want verder is er niks te zien hier. Nog een biertje en slapen.
Na een rustige nachtrust vertrekken we tot aan het dorpje Hrensko vlak aan de grens. We parkeren ons aan een van de vele winkeltjes, niet direct naar de zin van de uitbaatster want ze wil dat we meer aan de kant gaan staan, ze verloor immers een plaats achter ons. Gewillig als we zijn doen we dat natuurlijk met alle plezier. We wandelen er de straat vol winkeltjes links en rechts volledig af. Bijna elke shop verkoopt hetzelfde en wordt door een Chinees uitgebaat. Maar toch loont het de moeite, prijzen zijn ook niet echt overdreven duurder dan ergens anders. We rijden een drietal kilometer verder tot in Mezna Louki en gaan er op de autokemp staan. We gaan er enkele terrasjes doen en voor de rest lekker luierikken in het warme zonnetje. Zondagmorgend de wandelschoenen aan en een fikse wandeling naar de Pravciska brana, de grootste natuurlijke brug van Europa. Ook hier weer een mooie wandeling langs de zandrotsen met mooie kleuren en uitzichten.
Hrensko
Hrensko
De 50 kronen ingang betaal je met plezier, je krijgt er enorme mooie uitzichten voor in de plaats. Langs alle kanten kan je de rotsbrug en de horizon bewonderen. Maar een woord : fantastisch ! Na een korte rustpauze met een lekker biertje terug richting camper. 's Avonds lekker eten in een van de twee plaatselijke restaurantjes en bedtijd. Maandag kopen we onze laatste kronen nog op in Hrensko bij de shops en trekken dat Duitsland terug in. We rijden over de kleine wegen tot in Naumburg, een stadje met een mooie dom. Hier blijven we overnachten op een vrij rustige parking vlak aan het centrum. 's Morgens loop ik naar de bakker en profiteer gelijk om het stadje te bezoeken, mooi centrum, de dom is zeer mooi en vooral groot. Omdat ik niet wil betalen om het huis van God te betreden kan ik echter niet de binnenkant bekijken. Ik vind dat een bidplaats gratis moet zijn. Na ontbijt (wat al bijna middageten is) verder tot in Hachenburg via vele omleidingen, maar wel een mooie rit. Ook dit is een rustig klein dorpje met vele inkoopmogelijkheden en een rustige parking. Woensdag eindigt de rit thuis. Weer een mooie trip gedaan met veel mooie plaatsen.
Bekijk zeker het fotoalbum via de link hieronder.
Terug naar hoofdpagina
Naar fotoalbum