Rugen
googlecc18eebe8a8ebee8.html
RUGEN
Map Rugen
We vertrekken op zondag 8 december weeral voor onze jaarlijkse decemberreis, dit keer gaan we het noord oosten van Duitsland opzoeken, met het eiland Rugen als hoofddoel. We rijden via de autobaan tot in Buxtehude onder Hamburg. Daar overnachten we op de goed uitgerustte camperplaats. Na het avondmaal nog even een wandeling en lekker onder de dekens, het weer was vandaag droog en 's avonds regenachtig. 's Morgens ontbijt en een wandeling door Buxtehude.
Daarna rijden we via de binnenwegen tot in Wismar, een oud middeleeuws havenstadje aan een inham van de Oostzee, nu is de oude haven mooi ingericht en verleidelijk om eens door te wandelen, wat ik dan ook 's morgens doe terwijl het vrouwtje het eten klaar maakt. Na lekker de maag gevuld te hebben trekken we dan het stadje in. Zeer leuk en gezellig stadje met nog zeer mooie gebouwen, zoals de Sankt Nikolai basiliek, de ruines van de 14de eeuwse Georgenkirche, en dan ook zeker de moeite : het marktplein dat immens groot is en met mooie gevels omringd is. Nu staat er de kerstmarkt, zeer gezellig. Het stadje behoort ook tot het Unesco werelderfgoed.
Dinsdag rijden we verder tot in Stralsund waar we buiten het centrum parkeren en naar de Altstad wandelen. Ook deze stad werd bij het werelderfgoed Unesco gevoegd in 2002. Mooi marktplein met een gezellig klein kerstmarktje en in de kelders van het Rathaus vinden we ook nog een mooie kerstmarkt. Verder veel gezellige winkelstraten met een grote variatie. Na de wandeling besluiten we nog een half uurtje verder te rijden tot op het eiland Rugen waar we ons kunnen parkeren in Bergen bij een autohandelaar, hij heeft hier een zeer mooi en compleet uigerustte parkeerplaats voorzien. Nadat we ons op de plaats gezet hadden en ik ons wilde aanmelden kwam hij reeds af met de sleutel van het sanitair gebouw om te openen voor ons, de rest moesten we maar met de vrouw regelen 's anderdaags.
Wismar
Stralsund
Stralsund
Bergen
Daarna rijden we verder tot in Göhren waar we willen gaan kijken naar het vertrek van de Rasender Roland, een stoomlokomotief, hij rijdt reeds meer dan 110 jaar met een 30 tal kilometer per uur over het traject Putbus - Göhren. Dagelijks 6 ritten. Voordat we in Göhren aankomen passeren we de trein en zijn nog voor hem aan het stationnetje waar hij iets later aankomt. We zien hoe de lokomotief zich van plaats verandert en water inneemt, de oude kolen gaan eruit en hij zet zich terug vooraan om twintig minuten later opnieuw te kunnen vertrekken. Zeer mooi, dat vertrek.
Ondertussen is het reeds woensdag en na de nodige vitamientjes in de vorm van lekkere broodjes en alles geregeld te hebben met de vrouw des huizes gaan we kennis maken met het stadje Bergen. Na een kleine wandeling met wat bergopjes zitten we in het centrum, het is vandaag redelijk mistig weer en dat maakt het allemaal wat meer sprookjesachtig zoals de kerk die we uit de mist zien verschijnen. Verder is dit een rustig dorpje met niet zo echt veel bijzonderheden maar toch zo iets aparte stijl. We keren na een tijdje terug via het oude kerkhof dat ook wel de moeite is om even door te wandelen.
Der rasender Roland
Na de trein te hebben uitgewuifd rijden we naar het iets verder gelegen Sellin, een mooi badplaatsje met een fantastisch mooie pier. Het stadje zelf zijn allemaal mooie statige witte huizen, meestal hotelletjes of vakantiewoningen. Op het einde van de hoofdstraat kan je via de trappen naar beneden naar de pier, wij nemen echter de lift die ook aanwezig blijkt te zijn. Op de pier is een restaurant gebouwd en verder, aan het einde van de pier vind je een duikklok waar je tot onder de zeespiegel mee kan duiken en zo het leven onder water kan aanschouwen, echter maar op bepaalde dagen buiten het seizoen.
Sellin
We trekken verder tot in Lohme waar we na wat zoeken in het donker en dikke mist de parking vinden achter de plaatselijke winkel. De eigenaar komt ons vriendelijk tegemoet en opent het sanitair gebouw speciaal voor ons, ook al maken we hem wijs dat we alles in de camper voorhanden hebben, hoort bij de service zegt hij. Het is te mistig en donker om nog te gaan wandelen, dus nestelen we ons maar voor de tv in de zetel. Vrijdag is een regenachtige dag en we besluiten de wandeling naar de Königstühl niet te maken omdat het pad er nogal glibberig bij ligt, zal voor de volgende keer (eens in een zomer) worden. Na ontbijt rijden we tot aan Cap Arkona waar we met het shuttle treintje verder rijden tot het noordelijkste puntje van Rugen. Je bent verplicht de wagen hier op de parking achter te laten en dan kan je met treintje of te voet verder om de resterende twee kilometer te doen. Aangekomen op de kaap blijkt het de moeite waard  om rond te wandelen, we vinden er de vuurtorens, oude en nieuwere, de bunker uit het DDR verleden, verschillende musea, en vooral een mooi uitzicht over de zee, spijtig van het mistige weer. De trappen naar de zee beneden zijn allemaal afgesloten. Ze staan beneden in het water zien we. We wandelen terug via het vissersdorpje Vitt, volledig in de duinen verscholen, allemaal mooi gerenoveerde witte huisjes, zeker niet meer dan een twintigtal vermoeden we. Boven aan het dorpje aan de kapel van Vitt komt het treintje ons terug oppikken om ons naar de parking te brengen.
Vitt
Op de parking genieten we nog van een warme kop koffie en daarna rijden we terug tot in Putbus waar we in de haven gaan parkeren, de parking was moeilijk te vinden doordat alle boten op de wal werden gezet. Maar wie zoekt die vindt zeggen ze. ik maak er nog een wandeling door de haven en breng wat te eten mee. Verder genieten we van de warmte in ons Knauske. 's Anderendaags op tijd naar de bakker wandelen, ontbijten en terug richting vaste land. We rijden via Greifswald naar Waren waar we ons vlak aan het dorp op een mooie parking langs het meer zetten. Ik maak er een wandeling in het dorp en drink een paar lekkere glühweintjes op de kerstmarkt.
Waren is best wel een gezellig stadje, vlak aan het meer, met gezellige straatjes en veel wandelmogelijkheden langs het meer, natuurlijk ook de nodige tochten met de boot zijn hier van de partij.
Ondertussen is het al zondag en moeten we verder huiswaarts willen we woensdag thuis komen. Verder dus tot in Bad Bevensen aan het kanaal waar we zeer rustig kunnen gaan staan. Nog een lange wandeling langs het kanaal tot in het dorp en via de andere kant alweer terug naar ons lekker warm campertje. Maandag gaat de rit tot in Hameln, het stadje van de rattenvanger. We bezoeken er natuurlijk de kerstmarkt in al zijn glorie. Enige jaartjes geleden waren we hier ook al eens, maar het blijft de moeite om door te wandelen. Dinsdag is het de beurt aan Bocholt. Ook hier natuurlijk een wandeling door het centrum met zijn uitermate mooi verlichtte straten en pleinen. Ook hier waren we enige tijd geleden, maar nu met alle kerstverlichting en kraampjes is het nog eens zo mooi en gezellig. En dit betekent ook het einde van de reis en dat we woensdag weer thuis aankomen. Het eiland Rugen was best de moeite waard en we zullen het zeker ooit nog eens in de zomer willen bezoeken, misschien wanneer we richting Polen rijden ooit ??
Terug naar hoofdpagina
Naar fotoalbum
Wismar
Gohren
Kap Arkona
Hameln
   volg ons hier op Facebook