Pyreneeën
Suippes
Veyrinnes de Domme
St Bertrand de Comminges
Daarna verder via Troyes en Auxerre tot in Menetou Salon, een dorpje iets ten noorden van Bourges. Weinig bezienswaardig maar wel zeer rustig. We parkeren op de parking midden in het dorpje. Niet ver van de parking is er een kasteel te bezoeken tijdens bepaalde uren, te laat voor vandaag natuurlijk. Spijtig want er zou ook een klein automuseum in het kasteel zijn. Dag 3 moeten we verder want we willen wel naar de Pyreneeën natuurlijk. We rijden via de kleine D-wegen tot in Sadroc in de Corréze ten zuiden van Limoges. We overnachten ook hier in het centrum op een mooie rustige parking onder de kerk.
St Aubin sur Mer
En we zijn weer vertrokken voor onze jaarlijkse septemberreis, dit jaar kiezen we voor Zuid Frankrijk, meer bepaald de Pyreneeën. We vertrekken via Tienen, Charleroi richting Frankrijk. Bedoeling is zonder autostrade in het zuiden te geraken, iets dat we trouwens altijd mijden, geen drukte op vakantie. Liever iets langer onderweg dan de eindeloze snelweg waar je niets ziet. Onze eerste stop wordt Suippes. Een dorpje gelegen ten oosten van Reims, bekend om het militair domein dat gebouwd is op de grond van vijf in de eerste oorlog verwoestte dorpjes. We merken al meteen na aankomst dat de militairen zeer actief zijn, vooral in de lucht met oefeningen met de gevechtsvliegtuigen. Dag 2 na ontbijt een wandeling over de militaire begraafplaats, je word er stil van.
Suippes
Sadroc
Een wandeling leert ons dat het een zeer klein en rustig dorpje is waar de kerk zich boven het dorp bevindt, mooi kerkje trouwens met zicht op de ondergelegen parking. Na de wandeling nog net op tijd aan het winkeltje naast de parking om een baguette en een fles wijn te kopen om deze avond van de lekkere franse kazen te genieten. We moeten trouwens leven als God in Frankrijk, nietwaar ? We genieten er van een zeer rustige nacht na een dag vol mooi weer.
Dag 4 breekt aan met weer een stralende zon aan de hemel, het dorpje Sadroc ontwaakt op een rustige manier.
We ontbijten rustig en trekken dan verder richting zuiden. We maken halte in Domme in de Dordogne. Iets buiten het dorp is een parkeerplaats waar we de camper kunnen parkeren, vandaar uit is het een korte trip naar het dorp. Domme is een Bastide van de jaren 1281 en is nog steeds ommuurd met drie stadspoorten. Het is echt zo een dorpje waar je op uw gemak kan door wandelen en een terrasje doen. Vanop de muur heb je fantastisch mooie uitzichten op de Dordogne. We mogen niet overnachten op de parking, dus trekken we enkele kilometers verder tot in Veyrinnes de Domme.
Hier genieten we van de rust op het terrein van een france passion waar we eerst een wijntje kopen. Een rustige wandeling om de avond in te zetten met het lekkere flesje wijn.
Domme
Veyrinnes de Domme
Auvillar
Na een zalige en rustige maar mistige nacht ontbijt en verder voor dag 5. Eerste halte wordt Auvillar, een dorpje in Tarn et Garonne en vooral bekend om zijn mooie plein met een ronde graanhal en volledig rondom zuilengangen. Langs de rand van het dorp mooie uitzichten over de Garonne. Het zou ook een pelgrimshalte zijn op de route richting Santiago de Compostella. Van hieruit verder tot in Auch waar we de nodige inkopen gaan doen in twee supermarkten. We besluiten om ons hier op de voormalige camping te zetten en te overnachten. Eerst lekker kokkerellen en vroeg bedje in.
St Bertrand de Comminges
Dag 6 is aangebroken en we rijden tot in St Bertrand de Comminges. Parkeren doen we op de parking beneden aan het dorp. Van hieruit is het een sterke klim naar het dorp, vooral bekend om de mooie kathedraal, je zou bijna zeggen dat deze groter is dan het hele dorp. In de kathedraal vind je een zeer mooie doksaal met wel 66 uit hout gesneden koorstoelen. Ook de biechtstoel en orgel zijn de moeite waard. Eigenlijk is heel de kathedraal de moeite waard om te bezoeken, 5 euro is nu ook de moeite niet voor zo een mooie kerk. Verder ook nog een klooster bij aan gebouwd met een mooie zuilengang en uitzicht over de vallei.
We zitten ondertussen aan de voet van de Pyreneeën en rijden nog een stuk verder tot aan de France passion in Bégole, een imker met fantastisch lekkere honing, we kopen er twee verschillende potjes recht uit het vat na een leerrijk bezoek door de dochter des huizes. We zitten nu in de Hautes Pyrenees. Wandelingetje tot in het dorpje en terug. Dag 7 zetten we in met een lekker ontbijt om daarna tot in Cauterets te rijden waar we enkele dagen wilden blijven maar de parking is niet echt uitnodigend, echt op elkaar geplakt. Dus even een wandeling door het dorp en verder tot in Gavarnie. Spijtig, want we wilden wel een wandeling naar de Pont d'Espagne. Maar hier in Gavarnie hebben we ook veel moois te bekijken. Eerst parkeren we in het dorp en gaan er een terrasje doen en wat inkopen. Daarna naar de parking iets hogerop. Terwijl moeder de vrouw voor het eten zorgt een wandeling naar het monument van de notre Dame de neige boven op de rotsen. Koeien lopen hier los rond over de weg. Na de wandeling de barbecue aan en genieten maar, het koelt snel af en we eten binnen in de gezellige Knaus. We gaan een zalige nacht tegemoet.
St Bertrand de Comminges
Gavarnie
Gavarnie
Gavarnie
Ondertussen zitten we al een week verder aan dag 8 en na het ontbijt rijden we terug tot beneden in het dorp op de parking. Van hieruit kunnen we de Cirque bezoeken, uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. De waterval van ongeveer 423 m hoogte zou een van de hoogste van Europa zijn. Een wandeling van enkele uren door het mooie keteldal om uiteindelijk na een zware klim aan de voet van de waterval te komen. Echt de moeite waard. Je merkt het aan het volk dat hier rondloopt. Maar aan mooie liedjes komt een eind en de avond valt, we verkiezen om nog enkele kilometers te rijden tot in Pierrefitte. We vinden er nog juist een plaatsje op de parking. Eten en rusten van de wandeling vandaag.
Gavarnie
St Jean Pied de Port
De nacht was regenachtig maar de ochtendzon laat zich zien van haar mooiste kant. Even naar de bakker en we kunnen ontbijten. Daarna zetten we dag 9 in met een ritje via Lourdes waar we niet stoppen, hier zijn we overigens enkele jaren geleden al geweest, tot in St Jean Pied de Port.
Dit dorpje is een startplaats voor vele pelgrims naar Santiago de Compostella. Het is er druk op de parking en we maken direct een wandeling naar het centrum. Ziet er mooi en vooral gezellig uit hier. Alle nationaliteiten met pak en zak op zoek naar een slaapplaats. Het doet me kriebelen.
St Jean Pied de Port is een middeleeuws dorpje in Baskenland, ook laag Navarra genoemd. Boven het dorpje staat de citadel waar nu een school in gevestigd is, dus enkel de buitenkant te bezichtigen, maar met een mooie wandeling rondom. In het dorpje zelf, gezellige kasseistraatjes met overal winkeltjes en veel pelgrimsinfo. Ongetwijfeld één van de mooiste steden van noord Baskenland met mooie huizen langs de rivier Nive en een mooie Romeinse brug. We blijven hier nog zeker een dag langer want we lezen ook dat het op donderdag marktdag is en zoals vele camperaars willen we toch allemaal wel de plaatselijke traditionele produkten bekijken en proeven. Dus na een rustige nacht op de parking 's morgens na ontbijt de markt op. Vele kazen, wijnen en andere lekkere dingen doen het water in de mond komen. Dag 10 heeft zich goed ingezet, na de markt terrasje en een wandeling tot boven op de citadel. 's Avonds nog even gaan genieten van de rust in het dorpje, mooie straatlantaarns geven een mooi cachet aan de straatjes.
Espelette
Dag 11 trekken we verder naar Espelette, dit zou een dorpje moeten zijn bekend om de rode pepers die er geklasseerd zijn als AOC Piment d'Espelette, mag dus enkel hier gekweekt worden. Dicht tegen het centrum is een mooie parkeerplaats van waaruit je rustig door het dorp kan wandelen. De pepers hangen tegen de huizen te drogen in de zon om nadien fijn gemalen te worden. Mooi.
Als liefhebber van pikante spijzen kunnen we het niet laten een tros te kopen. Ze hangen nu lekker verder te drogen in de keuken tot ze binnenkort geproefd zullen worden.
Verder tot in Moliets et Maa waar we de avond willen doorbrengen, een wandeling naar het strand dat druk bezet is en enkele winkeltjes bezoeken, daarna een terrasje en dan lekker kokerellen om dagje af te sluiten aan televisie. Ook even de kaart erbij nemen om de volgende dagen een beetje uit te stippelen, we moeten immers stilaan denken aan richting huis te rijden. We hadden bijna een week nodig om tot beneden te komen, dus we rekenen ook op een week om terug te rijden.
Espelette
We besluiten een stuk via de kust te rijden zodat we zout uit de zoutstreek kunnen mee nemen. Dag 12 willen we voorbij Bordeaux raken. Met de nodige stops onderweg eindigen we in St Romain la Virvée, een simpel klein dorpje maar met een gezellige parking naast de feesthal. Zondagmorgen, dag 13, rijden we dan nog enkele kilometers tot in Mortagne sur Gironde aan de haven. Een mooie parking met zicht op de haven en de nodige terrasjes en restaurantjes. Spijtig dat er zoveel wind staat maar dat kan de pret van een terrasje niet bederven.
Een wandeling langs de haven doet ons goed, daarna kennis met de buren die naast ons komen staan ziijn. Samen lekker gezellig keuvelen en een flesje wijn. De hondjes hebben er ook plezier in samen. We blijven hier volgende nacht en hopen op lekkere verse vis uit de boot 's morgens. Spijtig dat er te veel wind stond, de vissers zijn niet uitgevaren. We staan op met een frisse en natte wind en besluiten dan maar verder te trekken richting Noirmoutier. Onderweg weten de weergoden niet goed wat te doen, regen, zon, regen, zon, ... We rijden tot in Noirmoutier op de parking en eten gezellig, buiten nog steeds ongezellig weer. Dag 15 staan we terug op met zonnig weer en gaan na ontbijt naar de wekelijkse markt. Gezellig en veel keuze. We kopen er gelijk onze voorraad zeezout en Fleur de Sel. Hierna verder huiswaarts tot in Gavray op een rustig klein parkingetje. Even naar de bakker en een flesje wijn om de avond door te brengen. Nog een wandeling langs het wandelpad achter de parking en genieten maar van de rustige avond. 's Morgens is het veemarkt schuin over de parking, we rijden echter door want het is een regendagje precies. St Aubin sur Mer wordt onze volgende slaapplaats, kort bij de zee. Er staat een geweldige wind en we maken er een korte wandeling langs de zee. Een lekker slaatje in de camper en genieten maar. De antenne toch maar plat leggen voor het slapengaan, de wind wordt sterker en sterker. Dag 18 staan we op met nog vrij veel wind maar toch iets rustiger al. We besluiten iets verder te rijden tot Criel sur Mer waar het een mooier zandstrand is om een wandeling te doen, al snel worden we getracteerd op een bui. De tijd kort en we moeten verder huiswaarts, tot in Hautmont aan de haven dan maar. Aangekomen aan de haven aldaar even de havenkapitein bellen om de slagboom te openen, zo vriendelijk als hij is gaat hij met ons mee tot aan de plaats om te checken of alles wel werkt, stroom, water, ..
St Aubin sur Mer
Hautmont
Mortagne sur Gironde
Eerst een wandeling tot in het dorp, brood mee pakken en frietjes als avondmaal. Lekker de frietjes op eten in ons Knauske en daarna nog een wandeling door het haventje, bootjes bekijken. Dag 19, vrijdag wordt de laatste rit gereden tot huis. We hebben er weer een mooie vakantie opzitten.
Terug naar hoofdpagina
Naar fotoalbum