Op 06 oktober vertrekken we naar Lourdes via Antwerpen, Gent, Oostende, Koksijde (kleine wandeling op strand), Duinkerke, Calais, Boulogne (zeer mooie route langs de kust) tot in Etaples. Na veel zoekwerk naar parkings voor mobilhomes zoals in de boek staan aangeduid moeten we toch in Merlimont op de parking aan het sportcentrum gaan staan. We hebben er 374 km opzitten. Genoeg (eigenlijk al te veel) voor vandaag.
Donderdag maken we ’s morgens een wandeling in het dorpje en de duinen van Merlimont en na het ontbijt vertrekken we richting Dieppe, Fecamp. Hier is parking met alle voorzieningen aan de plezierhaven waar we gretig gebruik van maken. We maken een wandeling met de honden langs de dijk en daarna wandelen we naar het centrum van Fecamp, hier is een oude distillerie van liqueur dat nu een museum is. Daarna rijden we verder naar Etretat, hier is eveneens een mooie en rustige parking (richting Criquetot, geen voorzieningen). We gaan wandelen naar de kust waar de klippen de vorm hebben van een olifantensmurf. Echt de moeite waard, verder een heel toeristisch dorpje. Spijtig dat Chris niet zo ver naar omhoog kan wandelen, zullen we zeker nog komen doen wanneer haar rug terug in orde is. We besluiten verder te rijden tot aan de vuurtoren van St Jouet Bruneval (Cap d’Antifer). Hier is een parking voor mobilhomes zonder voorzieningen maar ongelooflijk rustig, onder de vuurtoren met de zee in de diepte. De zonsondergang is hier fantastisch mooi en de vuurtoren is ’s avonds zeer mooi verlicht als het duister is. Hier overnachten we nadat we nog een wandelingetje hebben gemaakt, je kan hier gemakkelijk een hele dag blijven wandelen.
Vrijdag 8 oktober, we hebben goed en vooral zeer rustig geslapen, maken we eerst de mobilhome proper en vertrekken we rond 11h. Via Le Havre rijden we over de Pont de Normandie om zo richting Deauville te rijden. Dit is een zeer prachtige stad voor de beau monde. In Cabourg slaan we af richting Beuvron en Auge, een zeer mooi beschermd dorpje. Hier maken we een wandeling en rijden we tot aan de kapel St Clermont, een kapel uit de 11de eeuw. We gaan verder via Lisieux, Livarot, Alencon om zo naar Mont St Michel te rijden waar we aankomen aan de voet van de Mont. Hier is parking voor mobilhomes voorzien aan 8€ per dag. We maken nog een wandelingetje tot aan de Mont en gaan dan aan de nachtrust beginnen.
Zaterdag gaan we in de gietende regen de Mont St Michel bezoeken. Zeker de moeite en zeker terug opgenomen in onze to do lijst voor later. Ja, we maken zo een to do lijst van alle dingen die we terug willen doen wanneer Chris terug volledig genezen zal zijn. Na het bezoek hebben we eerst droge kleding aangetrokken en daarna zijn we vertrokken via Rennes en St Nazaire (brug over de Loire) om zo in Noirmoutier te arriveren op een parking aan de stadsrand. Het is hier zeer warm. Dit is de zoutstreek en we maken een wandeling in het mooie stadje om dan te gaan slapen. Onze kledij van deze morgen is nog altijd nat.
Zondag ga ik naar de bakker om pistoletjes en brood. Na het ontbijt wandelen we nog even naar het dorpje om zeezout te halen en en passant kopen we maar een jas voor Chris aan 35€ voor een zeer goede dikke warme jas. We vullen ons water bij voor 2€ en vertrekken dan richting Les Sables d’Olonne waar we een wandelingetje langs de haven maken. Via La Rochelle, Rochefort, Royan en Bordeaux arriveren we in Cadillac waar we op gratis parking overnachten. Onderweg hebben we nog wat kaas en salami en een citroengebakje gekocht aan een kraampje zodat we deze avond lekker kunnen genieten bij een wijntje.
Maandag gaan we Cadillac verkennen, dit is een ommuurde stad met nog oude ingangspoorten en een echte stadswal. Ook een kasteel is er te bezichtigen. De parking was vrij rustig tot 8 uur ongeveer, er was gratis water en electriciteit. We vertrekken via Pau naar Tarbes en zo naar Lourdes. We zetten er ons op de busparking waar we zeer veilig staan (de parking is volledig omheind en er is constant iemand aanwezig, er zijn echter geen voorzieningen en ze is te betalen) Hier maken we een wandeling in het centrum en de grot en zo en gaan dan even terug om de honden uit te laten. Daarna gaan we eten in het centrum om dan aan de nacht te beginnen.
Dinsdag blijven we in Lourdes om alles te kunnen zien, het is echter slecht weer en het kasteel is gesloten van 12 tot 14h. We kopen een grafstukje en een kruisje en brengen de middag door al rustend.
’s Avonds gaan we de kaarsprocessie meedoen. Hopen dat het iets helpt voor de genezing van Chris haar rug en nekproblemen.
Woensdag vertrekken we na het ontbijt ( we hebben 14€ parking betaald voor 48h) richting Tarbes, Auch om zo via Montauban naar St Cirq Lapopie te rijden. Onderweg in Sarrant stoppen we op een parking om toilet en vuilwater te lozen, dit ziet er een zeer rustige en mooi gelegen parking uit. De streek van de Lot is zeer mooi met overal mooie kastelen en ruïnes en zeer mooie rotsen langs de rivier.
St Cirq Lapopie is een dorpje gebouwd rond een ruïne boven op een rots. Dit is een fantastisch mooi streekje. We gaan er in het dorp wandelen, bergop, bergaf via zeer smalle steegjes, overal winkeltjes met artisanale produkten, de parking kost er 2€ van 07 tot 19h en om te overnachten betaal je 7€. Na het dorpje te hebben bezocht gaan we ons avondmaal klaarmaken, eten en lekker genieten. Voor oktober te zijn hebben we toch nog een lekker weertje, spijtig dat het al vlug donker wordt.
Donderdag 14 oktober, we eten eerst en kuisen dan de mobilhome uit. We kopen nog een souveniertje en vertrekken dan naar Rocamadour langs kleine schilderachtige baantjes waar je een gemiddelde van 40 km/h gaat en moet uitkijken voor overhangende rotsen.
Onderweg vele mooie uitzichten en het zicht op Rocamadour is fantastisch. We parkeren in Hospitalet en gaan zo te voet naar beneden het dorpje bezichtigen. We gaan natuurlijk de zwarte madonna bekijken en een terrasje meepikken. Rocamadour is echt een mooi aan de rotsen hangend dorpje. We pakken de lift naar de kapel en kathedraal en daarna de lift naar het kasteel om zo langs de baan terug aan de mobilhome te komen.

We rijden verder via Pinsac waar we voor 1,5€ water bijtanken en toilet lozen naar Souillac. Via Martel en Vayrac komen we in Turenne waar we vruchteloos de parking van het chateau zoeken, het is echter te donker om ze te vinden en we trekken verder naar Collogne La Rouge. Hier overnachten we op een parking zowat afgelegen van het dorp.
De Dordognestreek is echt de moeite waard.
Vrijdag 15 oktober 2004, we hebben op een zeer rustige parking geslapen en na het ontbijt rijden we tot het dorp. Collogne La Rouge is een geklasseerd dorp met huisjes uit de jaren 1880. De huisjes zijn van rode zandsteen gemaakt wat het allemaal zo mooi maakt. We vertrekken via Brive, Pompadour, Lubersac, St Germain en Chateauneuf naar Limoges. Hier is het ons echter te druk en te moeilijk om een parkeerplaats te vinden. We doen inkopen in een Leclerq waar we onze motorhome laten staan en een wandeling door het centrum maken.Daarna rijden we verder naar Le Dorat. Hier zetten we ons op de camping La Municipal. We staan er alleen. Na de uren moet men zich melden ’s morgens in het dorp om te betalen. Volgens de prijslijst zou het 4€ per nacht zijn.
Zaterdag, eerst een wandeling naar het dorp waar weinig te zien is. Het adres om de camping te betalen is een boekenwinkeltje. Terug op de camping ledigen we het toilet en vullen water bij, daarna vertrekken we naar een porseleinfabriekje met een fabriekswinkel aan en brengen er een bezoek aan.
We rijden via Gueret, Montluçon naar Nevers waar we de kapel gaan bezoeken waar Bernadette van Lourdes ligt opgebaard. Het is net echt, zoals ze daar ligt te slapen in haar glazen kooitje. Na een verdere stadswandeling rijden we verder tot in Varzy waar we op de parking van de gemeentelijke feestzaal halt houden. Wanneer ik de mobilhome wil verzetten om wat rechter te staan blijkt dat de batterijen leeg zijn. Rarara. We zullen morgenvroeg wel zien wat er scheelt.
Zondag na het ontbijt vind ik een bereidwillige Fransman bij de bakker die onze mobilhome wil starten met de startkabels. We vertrekken via Avallon en Auxerre naar Troyes. Onderweg stoppen we even om de honden uit te laten en onze batterijen te testen, deze doen het nog altijd niet. Ik had mij echter wel bergaf gezet zodat we hem in gang konden laten bollen. We trekken verder via Chalon en Reims naar huis toe. Het weer is veel te slecht en er is hier weinigs interessant te zien. Ook het feit dat onze batterijen niet opladen speelt mee parten. We eten eerst onze Belgische frit op die we onderweg meepikten.
Onze batterijen zijn ook weer geladen, rarara.
Dit was onze eerst grote reis en na thuiskomst hebben we gemerkt dat we toch maar wat te veel reden en te weinig stilstonden, eerste geleerde les.
Na een controle van de bedrading van de motorhome tot de conclusie gekomen dat de massakabel was doorgebrand, snel nieuwe kabel gehangen en de batterijen laden weer op.
LOURDES
van deze reis hebben we spijtig geen digitale foto's.