KERSTMARKTEN SAKSEN THURINGEN
Aschaffenburg
Bamberg
Weimar
Weimar
Dit jaar hebben we gekozen om de kerstmarkten in deelstaat Thuringen op te zoeken. We vertrekken via Aschaffenburg waar we onze eerste halt houden op de rustige parking langs de Main. Het centrum ligt aan de overkant van de rivier, een kwartiertje doorstappen. Belangrijkste gebouwen zijn hier het renaissanceslot Johannisberg en de Stiftbasiliek. Na een goede rustige nachtrust nog wat inkopen in de supermarkt en na de middag een bezoekje aan de kerstmarkt. Deze is mooi gelegen op het pleintje naast het slot Johannisberg dat zeer mooi verlicht is. Je kan dit trouwens al zien vanaf de parking, het weerkaatst ook mooi in het water van de Main. Na de nodige glühwein te hebben geconsumeerd is het weer slaaptijd. Volgende morgen trekken we verder richting Michelstadt. Mooi stadje waar de geschiedenis teruggaat tot voor Christus. De huidige bebouwing dateert zowat van de 18de eeuw. Nog een deel van de stadsmuur met de nodige poorten en torens behoort tot de bezienswaardigheden. Parking vinden we net buiten het centrum, 5 minuten wandelen. Spijtig dat de kerstmarkt hier enkel in het weekend geopend is. Toch is de verlichting supermooi in dit gezellig verkeersluw stadje.
Michelstadt
We rijden de dag nadien verder via Walldürn waar we even stoppen om er de basiliek te gaan bezoeken. Deze dateert uit de jaren 1300 ongeveer en waakt over het dorp. We kunnen er echter niet binnen vandaag omdat er net een viering plaatsvindt voor de militairen, het hele plein rond de basiliek loopt er vol met militairen en politie. We kunnen toch een wandeling rond de tuin maken met bezoek aan de Lourdesgrot die hier nagebootst wordt. De aangevroren mist maakt alles supermooi hier. Ook een mooi aangelegde parking net buiten het dorpje.
We rijden verder via Rothenburg waar we nog een wandeling naar het dorp maken en overnachten. hier zijn we verleden jaar naar de kerstmarkt geweest gedurende drie dagen. Na een lekkere rustige nacht rijden we verder tot in Bamberg en zetten ons op de parking, 1,5 km van het centrum. Een mooie wandeling langs het kanaal. De historische binnenstad staat op de Unesco werelderfgoedlijst.
We wandelen over de kerstmarkt tussen de statige huizen op het plein en langs de grunmarkt. Echt een gezellige markt. Nadien ga ik nog even alleen op stap om tot aan de Dom te komen, vrij bergopwaarts wat ons Chrisje niet meer aankan. De Dom is echt de moeite waard met zijn grote plein ervoor. Ook de weg ernaar toe is zeer mooi met de stadspoort.
Kronach
Vanuit Bamberg gaat het verder tot in Kronach op de parking net buiten het centrum, kwartiertje wandelen langs rustig bewegwijzerde wegen. Kronach is een stadje van meer dan 1000 jaar oud en bestaat eigenlijk uit drie delen, de benedenstad, de bovenstad en dan nog het slot Rosenberg daar bovenop. Vanaf het slot heb je mooie uitzichten over Kronach en de wijde omgeving. Tegen de duisternis gaan we de kerstmarkt bezoeken, klein maar o zo gezellig. Straten zijn mooi verlicht, er rijdt een paardenkoets rond, de heilige sint is op bezoek, ..
We besluiten om hier het hele weekend door te brengen en daarom zaterdagmorgen even een wandeling naar de Aldi om de nodige mondvoorraad aan te zuiveren. Na de middag een wandeling met de hond door de mooie goed onderhouden bossen tot we iets verder aan de manége komen. Het is hier echt ongelooflijk rustig wandelen met soms een mooi uitzicht over het hele stadje met slot.
's Avonds nog eens over de kerstmarkt, lekker glühweintjes, lekker warm Belgische Liefmans kriek en dan lekker rustig warm nachtje.
Walldurn
Kronach
Plauen
Schneeberg
Zondag regent het en rijden we via Plauen tot in Schneeberg. Plauen is ook nog een oud stadje aan de rivier De Weisse Elster die uit Tsjechië komt. Plauen is bekend om zijn kantwerk en heeft een mooi tramnet waar nog vrij oude trams op rijden. We wandelen er over de kerstmarkt die ook vrij mooi is en vol met traditionele kraampjes staat. Schneeberg is dan weer een iets jongere stad met veel lichtkleurige huizen op het plein. Erg mooi nu met de kerstverlichting en de kerstmarkt. Eveneens weer het geluk op een mooie en gezellig kerstmarkt te zijn aangekomen.
Weimar
Van Schneeberg verder richting Weimar, we moeten immers stilletjes richting huis gaan denken. Ook hier vinden we een rustige  parking aan de rand van de stad. Tegen de duisternis is het tijd om naar de kerstmarkt te gaan, kwartiertje wandelen. Weimar staat trouwens ook op de werelderfgoedlijst van Unesco. Tijdens de wandeling komen we veel mooie oude statige gebouwen tegen. De kerstmarkt is ook hier verspreid over meerdere straten en pleinen. Gezellig, sneeuw had beter geweest dan het mistige gedoe maar dat heb je niet te kiezen natuurlijk.
Weimar moeten we in de zomer nog eens komen bezoeken. Een lekker avondmaal na de glühwein en braadworsten. Daarna rustig televisie kijken in de knusse warme motorhome. 's Anderendaags rijden we tot onze laatste geplande halte, Quedlinburg aan het noorden van het harzgebergte. De stad bestaat eigenlijk uit vier delen, de altstad, de nieuwe stad, het slot boven op de heuvel en nog een voorstad. Sinds de middeleeuwen zijn de straten nauwelijks veranderd in de altstad. Dat maakt het echt wel bijzonder mooi samen met de authentieke middeleeuwse huizen. De kerstmarkt vinden we hier op een plein aan het rathaus. Ook hier weer echt gezellig en rustig. De parking ligt eigenlijk zo goed als in het centrum. Reden te meer om meermaals een wandeling te doen tot in dit mooie stadje. Het kasteel en de stiftskerk staan mooi naast elkaar op een heuvel, mooi uitzicht van hierboven.
Quedlinburg
Quedlinburg
Quedlinburg
Van hieruit is het dan verder via een nachtje Bad Bentheim tot thuis. het waren kleine maar veruit de meest gezellige markten die we ooit deden. Mooie steden of dorpen, mooie natuur. We komen hier zeker nog in enkele steden terug tijdens de zomerperiode.
Bekijk zeker de foto's via onderstaande link en oordeel zelf hoe mooi het er is.
Terug naar hoofdpagina
Naar fotoalbum