Kerstmarkten Harzgebergte
Eindelijk kunnen we na al de coronatoestanden nog eens gaan genieten van de kerstmarkten. We vertrekken met als doel het Harzgebergte in Duitsland.
We doen dit op een zondagmiddag zodat we rustig kunnen rijden over de autobaan, geen last van de wekelijkse drukte. Onze eerste stop wordt na 350 km  Wrexen bij Diemelstadt. Het is al donker wanneer we hier aankomen en we parkeren aan het openlucht- zwembad, rustig gelegen tegen het bos.
Wrexen
Maandagmorgen na een goede rustige nacht en lekker ontbijt een kleine wandeling en dan verder naar Northeim, onze eerste kerstmarkt. Northeim ligt aan een klein riviertje, de Rhume, die in het Harzgebergte ontspringt. Het bestaat reeds sinds de vroege middeleeuwen, men spreekt dan van het jaar 982, later werd het grotendeels vernield en afgebrand. In de achttiende eeuw werd het dan terug heropgebouwd, dat is ook te zien aan de gebouwen, echte vakwerkhuizen. Ook is het nog gedeeltelijk ommuurd waardoor je er mooi kan rondwandelen, mooi aangelegd met parken en vijvers.
Northeim
Northeim
Northeim
Northeim
Northeim
Nadat we hier een wandeling en een glühweintje gedronken hebben rijden we verder tot in Osterode, het begin van de Harz. Osterode is ook een mooie oude stad met de alomgekende vakwerkhuizen. Voor wie van wandelen houdt is dit de geschikte startplaats voor vele natuurwandelingen. De weersomstandigheden zijn hier echter nu niet aanlokkelijk voor. Een bezoekje aan de gezellige kerstmarkt en een kleine wandeling door het stadje zijn voldoende in het toch wel regenachtig weer vandaag.
Dinsdagmorgend na lekker ontbeten te hebben maak ik nog een wandeling doorheen dit toch wel mooie stadje en daarna zetten we de tocht verder richting Goslar. Goslar is ook een zeer oude stad vanuit de jaren 1200. Er stroomt een riviertje door, de Gose en het was ook een van de eerste steden met een waterleiding waardoor drinkwater uit de hoger gelegen bergen werd aangevoerd. De oude stad is trouwens Unesco werelderfgoed samen met de oude ertsmijn Rammelsberg.
Osterode
Osterode
Osterode
Goslar
Een vijftiental kilomer van Goslar heb je nog een gehuchtje, Hahnenklee. Dit is een van de grootste en mooiste wandel- en mounainbikegebieden van het Harzgebergte. Dat is ook te zien aan de omvang van de parking met de nodige plaats voor vele autocars en motorhomes. Hier staat ook een van de enige staafkerken buiten Scandinavië, gebouwd in 1908. Het dorp was oorspronkelijk een van de mijnwerkersdorpjes.
We rijden na een goede nachtrust en een lekker ontbijt weer verder, richting Wernigerode.
Ook een zeer mooi stadje, zeer toeristisch. Een wandeling over de kerstmarkt en het dorp
Goslar
Wernigerode
maken duidelijk dat het echt wel de moeite is om toeristisch genoemd te worden. Ik blijf er een middagje ronddolen, gezellig, mooi versierd en lekkere glühwein. Tegen de late namiddag na een kopje warme koffie in de knusse Hobby verder tot in Halberstadt, ook wel de poort tot het Harz genoemd.
Reeds in het jaar 804 was er al spraken van dit stadje en werd het tot bisschopsstad uitgeroepen.
Hier moet je zeker de Dom gaan bezichtigen, fantastisch mooi statig gebouw met een schat aan
kunstwerken van de 5de tot de 18de eeeuw. Verder is het hier ook aangenaam wandelen in het oude stadsgedeelte, doet nog wel wat denken aan het oude DDR leven. Het kerstmarktje is er klein maar gezellig en we blijven er dan ook wat hangen met de nodige glühwein en bratwurst. Daarna naar de warme camper om nog wat te genieten vooraleer het bed op te zoeken.
Halberstadt
Halberstadt
Halberstadt
Ondertussen is het al donderdag en rijden we via Quedlinburg en Nordhausen richting Sankt Andreasberg waar we willen overnachten. Quedlinburg hebben we zes jaren geleden al bezocht, dus gaan we hier nu niet meer stoppen, er is trouwens weinig parkeerplaats te vinden dicht bij het centrum. In Nordhausen is een kleine kerstmarkt aan het Rathaus waar we even over wandelen. We komen in het duister aan in Sankt Andreasberg en na de motorhome ingepakt te hebben (isolatiedeken) maak ik er nog een frisse wandeling in de vrieskou.
Sankt Andreasberg
Vrijdagmorgen ontwaken we met een wit sneeuwtapijt, mooi maar koud. Eerst lekker broodjes eten als ontbijt en daarna een wandeling door het Kurpark naar de toeristinfo om de parking te betalen en de code te ontvangen zodat we water kunnen bijvullen, dat begint tijd te worden. Op de wandeling terug nog wat genieten van het mooie landschap en dan de watervoorraad aanvullen, toilet ledigen, vuilbak ledigen. We kunnen er weer even tegen nu.
Tegen de middag vertrekken we via Clausthal Zimmerfeld naar Einbeck waar we ons aan het zwembad parkeren. Einbeck is ook een stadje uit de jaren 1200 met oude vakwerkhuizen wat we toch steeds wel mooi vinden. Vanop de parking is het een korte wandeling naar het centrum waar een kleine, alweer gezellige, kerstmarkt te vinden is. Ook hier weer de innerlijke mens versterken met de lekkere Glühwein.
Sankt Andreasberg
Alweer rustig geslapen hier in Einbeck, nog een klein beetje sneeuw gevallen tijdens de nacht en na ontbijt verder via Höxter en Holzminden tot in Paderborn. In Holzminden stoppen we even om er de beentjes te strekken richting centrum. Ook hier een klein, iets minder gezellig kerstmarktje. ze kunnen niet overal even gezellig zijn en het is nog vroeg op de dag, tegen de avond zal het wel gezelliger worden. Verder naar Paderborn. Ondertussen al 13 jaar geleden, toen was het mooi, nu ook wel hopen we.
Einbeck
Einbeck
Holzminden
Paderborn
We komen in de vroege namiddag aan in Paderborn en hebben nog een plaatsje op de parking in het park naast het Weihnachtscircus. Na een lekkere kop koffie een wandeling door het park naar het centrum van Paderborn. De kerstmarkt is hier nog steeds even mooi, verdeeld over verschillende straten en pleinen. Genoeg om de hele middag en vroege avond rond te dolen en de lekkere geuren van Glühwein, Bratwurst en andere geneugten op te snuiven (en te proeven). Het is lekker koud wat maakt dat de rook van alle standjes zich lekker over de markt verspreidt. Deze kerstmarkt is een aanrader voor iedereen die houdt van rustige maar toch grotere kerstmarkten.
Verkleumd van de koude komen we terug in de knusse warme Hobby en genieten er nog van de avond vooraleer het bedje op te zoeken.
Lippstadt
's Morgens zoals gewoonlijk lekkere broodjes bakken en ontbijten vooraleer we verder richting Lippstadt rijden. Ook weer een oude stad met mooie huizen en gebouwen. We maken hier een wandeling naar het centrum en bezoeken er natuurlijk ook de kerstmarkt, ook al is het nog maar pas middag. Het lijkt wel een mooi stadje, een leuke kerstmarkt maar te vroeg om hier te blijven overnachten. Verder dus tot in Soest. Hier kunnen we dicht bij het centrum parkeren en na een lekker knus middagje tegen de avond naar de kerstmarkt. Via de kleine smalle straatjes en steegjes kom ik op de kerstmarkt, de geuren leiden U van ver recht naar hier. Het is zondag wat maakt dat het nu wel druk is op de kerstmarkt. Maar toch niet te vergelijken met de steden als Aachen en Köln.
We blijven er tot laat in het duister genieten van de gezelligheid hier op deze Soester Weihnachtsmarkt. Daarna richting camper om nog wat van de avond te genieten. 's Morgens staan we op met weer een wit tapijtje buiten, het sneeuwt lekker door. We rijden verder richting huis en stoppen nog voor een laatste kerstmarkt in Düren. We besluiten op de camperplek te gaan staan in de industriezone. Wel een gezellig plekje met alles op en aan. Het is wel een eindje wandelen naar het centrum maar daar krijgen we warm van. De kerstmarkt is klein maar vooral gezellig, ook de pleinen errond zijn mooi versierd. Een glühweintje en toch maar een lekker frietje nemen.
Soest
Soest
Düren
Düren
Na hier genoten te hebben van de gezelligheid (en de regen) dan maar terug richting campertje en nog lekker een avondje genieten voor we morgen huiswaarts rijden. Het was een mooie week vol met kerstgezelligheid maar aan alles komt een eind.
Alle foto's kan je bekijken in het fotoalbum via de link hieronder.
Terug naar hoofdpagina
Naar fotoalbum