Kerstmarkten Zwarte Woud en Elzas
Malmedy
Pirmasens
Pforzheim
Rastatt
Het is weer december, dit wil zeggen : kerstmarkten, glühwein, ... . We vertrekken richting Zwarte Woud. Hevige sneeuwval doet ons de eerste nacht doorbrengen in Malmédy, niet verantwoord om verder te rijden in deze weersomstandigheden. We maken van de nood een deugd en profiteren ervan de eerste kerstsfeer op te snuiven in Malmédy, gezellig met de sneeuw erbij. Later op de avond begint het echter te regenen en morgen zal alle sneeuw verdwenen zijn.
Pforzheim
Maandag rijden we dan verder richting Duisland, we stoppen in Pirmasens, centrum van de Duitse schoenindustrie met de oudste schoenfabriek van Duitsland. Een mooie winkelstraat met kleine maar gezellige kerstmarkt. Verder is er weinig te zien in deze stad, enkel de Exerzierplatz is zo een beetje de moeite waard. De camperplaats is ook wel mooi aan de rand van het centrum gelegen, wel op een mix parking maar rustig en met alle voorzieningen erbij. Na wat gezellig gekuierd te hebben en de nodige glühwein en braadworst is het tijd om te genieten van de warmte in de camper. Morgen verder richting  Bruchsal. Hier zou een geweldig mooi slot te zien zijn.
Wanneer we in Bruchsal aankomen parkeren we op de parking en wandelen we rustig in ongeveer 10 minuten naar het slot. Ook hier houden ze kerstmarkt maar deze is enkel tijdens het weekend geopend. Dit belet ons niet het slot te bekijken voor zover we eraan kunnen. Zeker iets dat op het programma komt als we nog eens passeren en zonder afgesloten kerstmarkt ervoor op de ingangslaan. Verder dan maar naar Pforzheim in Baden Württemberg. Ook wel de goudstad genoemd.
Pforzheim
We wandelen vanop de parking in een dik half uurtje naar de kerstmarkt, goed ingepakt want het is koud en vochtig weer. De markt situeert zich gezellig in de winkelstraat en boven op een pleintje vinden we nog een deel van de kerstmarkt, de Mittelaltermarkt, een gezellige boel met oude middeleeuwse ambachten, klederdracht, ... . We amuseren ons hier voluit met het bekijken van de kraampjes, de glühwein, de mooie versiering en vooral de gezelligheid met al die vrolijke mensen om ons heen. Overal staan vuurkorven, bakt men op open vuur lekkere proevertjes, ... . De reuk van de glühwein en Feuerzange is alom vertegenwoordigd, doch zien we geen dronken mensen zoals bij ons thuis wel het geval is meestal.
We wandelen terug richting camper en genieten nog van onze avond. Woensdag morgend na ontbijt even shoppen in Kaufland over de camperplaats en verder maar richting Rastatt. Hier is een rustige parking aan het zwembad en 5 minuten wandelen naar het centrum. Rastatt ligt op de grens met Frankrijk, de Rijn vormt deze grens. Verder loopt er nog een riviertje door het dorp, de Murg. We slenteren ook hier over de kerstmarkt, al even gezellig als de vorige. Buiten het dorp hebben we het slot dat zeker ook de moeite waard is, en ook hier is er een kerstmarkt.
Rastatt
Rastatt
Rastatt
Rastatt
's Avonds nog eens terug naar die gezelligheid wandelen. Zoals op de meeste marktjes ook hier optredens van plaatselijke muziekverenigingen. Heel mooie verlichting, het slot in afwisselende kleuren verlicht, kortom mooi en gezellig. Alle kraampjes met allerlei kerstartikelen en veel handwerk  mooi gemaakt. De glühwein overal lekker warm, het daagt uit om gedronken te worden. Lekker !!!!
Rottweil
We rijden de dag nadien na het ontbijt verder tot in Bad Wildbad. We rijden over de bergwegen en zitten mooi in de sneeuw boven op de toppen. Mooie uitzichten ook. We dachten ook hier een kerstmarkt te vinden maar deze was enkel tijdens het voorbije weekend. Pech maar we doen toch een mooie wandeling door het dorp en langs het riviertje de Enz. Het is eraan te zien dat het een kuuroord is, overal mooie statige gebouwen met baden, mooie wandelpaden met voldoende zitbanken. Ze breken er de laatste kraampjes nog op. Ook een bergtrein rijdt er door het dorp, mooi.
Na ontbijt en de koffie dan maar verder tot in Offenburg waar we de parking niet alles vinden en toch maar besluiten een stukje terug te rijden tot in Gengenbach. Ook een oud stadje gebouwd aan een klooster, pal aan het riviertje de Kinzig. Je vind er nog twee oude stadspoorten terug en het raadshuis is zeker ook de moeite. Verder de mooie steegjes met de vakwerkhuizen en vooral ook hier weer de gezellige kerstmarkt. Door dit alles besluiten we hier twee dagen te blijven, mooie parking, mooi dorp, alles bij de hand, wat moeten we meer hebben ?
Verder dan tot in Rottweil op de parking. Rottweil staat bekend om zijn zoutbaden (kuuroord), kunstzijde, uurwerken en kleding, ook het hondenras Rottweiler is naar deze stad genoemd. Heeft ook nog een deel van de oude omwalling en vele mooie kerken. Net buiten het stadje staat de beroemde toren van Rottweil waar de beroemde liftenfabriek Thyssen Krupp haar liften test. Na anderhalve kilometer wandelen zitten we in het oude voetgangersgebied waar de kerstmarkt volop bezig is. Klein maar gezellig weeral. We wandelen er wel verschillende keren over, genieten van de kraampjes, de geur, de mensen, de glühwein natuurlijk ook. Het begint te sneeuwen, dat maakt het eens zo gezellig. Tegen dat we terug aan ons Knauske zijn, zien we er wel een beetje wit uit. Lekker warm genieten deze avond terwijl het buiten sneeuwt. 's Morgens is het een spiegeltje op de parking, voorzichtig dus.
Eerst een wandeling met Balouke, daarna rustig naar de bakker om broodjes, de wegen zijn open maar de voetpaden zijn hier en daar nog ijsbaantjes. Lekker rustig ontbijten, de strooiwagen komt ondertussen de parking vrij maken.
Rottweil
Gengenbach
Gengenbach
Gengenbach
Eguisheim
We hebben ons hier gezellig bezig gehouden en trekken daarna verder tot in Frankrijk, Turckheim. Ook een oud stadje in de Elzas waar we een wandeling maken, we zijn hier al enkele keren geweest maar willen het nu ook even zien in de kerstsfeer. Mooie barakjes maar verder weinig kerstsfeer te bespeuren. Spijtig, dan maar tot in Eguisheim bij de wijnboer. Een van de mooiste dorpjes in de Elzas. Ook hier weer fantastisch mooi versierd en gezelligheid alom. Ze kennen er evenveel van als de Duitsers hier. We nemen er alle tijd voor om van deze gezellige sfeer te genieten.
Zoals overal is het natuurlijk allemaal op zijn mooist als de duisternis is gevallen. Dus later op de dag nog eens terug om mooie foto's te nemen van dit o zo gezellige dorpje in de Elzas. Je kan er maar niet genoeg van krijgen. De straatjes lopen echt in een cirkel rond het dorpsplein met kerk en burcht, verloren lopen kan je hier echt niet. 's Morgens wat wijn bij onze gastheer gaan kopen vooraleer we vertrekken.
Eguisheim
Eguisheim
Eguisheim
Na Eguisheim is het de beurt aan Obernai, ook een vrij oude stad, men spreekt van ontstaan rond het jaar 778. We gaan er op de camping staan bij gebrek aan degelijke parking. Na geïnstalleerd te zijn,  een wandeling tot in het centrum, kleine kilometer ongeveer. Ook hier natuurlijk weer mooie vakwerkhuizen met mooie versiering en verlichting. Drie pleintjes met kerstmarkt maken de boel gezellig om te wandelen en op de bank te zitten en genieten van al dat moois. In de kerk een tentoonstelling van allerhande kribben in glas, papier, klei, hout, ... We wandelen na enige tijd op ons gemakje terug naar de camper. Nog een brood meepakken voor de kaasjes deze avond en genieten maar weeral. Wat zijn we toch genieters hé.
Obernai
Obernai
Vanuit Obernai rijden we richting huis via Saverne waar we eens gaan kijken of er iets te zien valt, weinig eigenlijk. verder tot in Hombourg Haut op de parking. Rustig de nacht doorbrengen en de volgende morgend tot in Duitsland aan de Moezel, Brauneberg. Wandelingetje langs de Moezel, 's morgens broodjes en ontbijt en dan tot thuis. Mooie en gezellige vakantie.
Terug naar hoofdpagina
Naar fotoalbum