RONDJE FRANKRIJK
Sapignicourt
Les Chapieux
Lavaudieu
La Chaise Dieu
We vertrekken op zondag voor een reis naar Frankrijk, totaal niets voorbereid, slechts enkele dingen die we zeker willen zien : Oradour sur Glane en de Alpen. Deze twee liggen wel een eind uit elkaar maar we zien wel waar we komen. We rijden via Namen en Charleville tot in Sapignicourt, een klein nietsomvattend dorpje in de buurt van Chalon. Het weer vandaag was niet zo prettig, buien en nu in Sapignicourt een onweer boven ons hoofd. Wanneer we de mooie regenboog later zien verschijnen weten we dat het niet lang meer duurt eer het mooie weer gaat beginnen.
Na een zeer rustige en frisse nacht lekker ontbijten en dan trekken we met mooi weer verder via St Didier, Chaumont, Langres en Bourg en Bresse tot in Belley, ook een dorpje waar niet veel te bespeuren valt, twee grote winkelstraten en enkele mooie gebouwen, maar met een mooie rustige parking aan de speeltuin vlak aan het dorp. Tijd om te rusten, we hebben zo een kleine 400 km gereden vandaag. Morgen zitten we volop in de Alpen.
Ook hier hebben we weer rustig geslapen, naar de bakker, ontbijt en klaar om te vertrekken. We rijden langs het lac du Bourget met mooie dorpjes onderweg via Chambéry waar we eerst inkopen doen tot in Cruet waar we enkele kartons wijn kopen, wijn die we verleden jaar geproefd hebben en superlekker was. Langs Albertville en Beaufort, bekend om zijn lekkere kaas, tot in Les Chapieux. Zeer mooie route met onderweg het meer van Roselend en bijhorende col.
In les Chapieux gaan we eerst een terrasje doen, in het zonnetje is het zeer aangenaam, uit het zonnetje heb je het wel wat frisjes. Daarna een flesje wijn en een geitenkaas kopen in de plaatselijke winkel, tevens geitenhouderij. We zitten nog wat buiten luisterend naar het geroep van de marmotten en maken nog even een wandeling tot aan de geitenstal waar ze allemaal staan te wachten om gemolken te worden. Na het avondeten lekker gezellig in de warme camper, het koelt snel af hier in de bergen op 1560 m hoogte. Nog even in de brochures en kaarten kijken en dan bedje in, morgen een lange wandeling naar het lac de Mya op zo een 2600 m hoogte. 's Morgens lekker genieten van de zelf gebakken broodjes en dan op stap. klimmen, klimmen en klimmen, er blijkt geen eind aan te komen. Ik passeer mooie schuilhuisjes met bijhorende bronnen waar ik mij even kan verfrissen want het is snikheet. Hoe hoger hoe mooier het wordt. Plots een schapenherder die naar beneden komt met zijn kudde en drie honden. Op 2405 m hoogte moet ik de tocht stop zetten door een knagende pijn in de knie. Het wordt te pijnlijk om het laatste half uur nog verder te klimmen, ik draai hier veiligheidshalve maar terug. Met veel moeite komen we na een 6 tal km bergaf terug beneden aan de camper, de knie bijna onplooibaar. Rusten is de boodschap nu. De dag nadien is het al iets beter en rijden we verder, wandelen is momenteel niet aan de orde.
We rijden richting westen, onder Lyon door om de drukte te vermijden en willen overnachten in Hauterives maar kermisvolk heeft er alles vol staan, zelfs de sanizuil was onbereikbaar. Het Palais Idéal hadden we enkele jaartjes geleden al gaan afzien, dus maar verder tot in Boulieu les Annonay waar we ons nog een plaatsje kunnen bemachtigen. Het is vrij warm weer, dus alles open om wat wind door te laten. Nog even een wandeling tot in het dorp met Balou, daarna nog eens terug om wat brood. Dorpje valt wel mee, je hebt er alles wat nodig is. Verder weinig noemenswaardig te bekijken. Goed voor een overnachting en wandelingen in de velden. De dag nadien rijden we verder via Yssingeaux en Le Puy en Velay tot in Lavaudieu. Zeer mooi dorpje met een oude abdij iets buiten het dorp. Mooie parking met voldoende pick-nick tafels en zeer belangrijk, voldoende bomen om in de schaduw te gaan staan. Aan een riviertje, de Senouire, is het lekker wandelen langs de omwalling van het dorpje dat op zich zeker de moeite waard is met zijn oude straatjes, trappen en zeker het kerkje met zijn mooie muur en plafondschilderingen. Blij dat de knie terug mee wil.
Vanuit Lavaudieu gaat de trip verder tot in La Chaise Dieu, een dorpje rond een mooie supergrote kerk, we mogen er spijtig genoeg niet binnen deze week door een of ander muziekfestival. Dus wandelen we maar aan de buitenkant ervan en door het dorpje. Op een terrasje op het centrale plein voor de kerk is ambiance door een typisch Franse chanseur met zijn gitaar. De koninklijke phylharmonie van Belgie speelt hier ook, vier bussen en een vrachtwagen staan er geparkeerd. Van hieruit verder tot in Mandailles St-Julien. We rijden via mooie cols zoals de col de Serres en de col d'Eylac. Supermooie vergezichten naar de dalen, op een bepaald moment zouden we rechts moeten maar hier werd enkel richting ingevoerd voor het verkeer van campers, bussen en vrachtwagens, voor de middag verboden in de ene richting, na de middag in de andere richting. Naar links dus. We ondervinden meteen waarom het verkeer geregeld wordt. Smalle wegen op de pas. Veel Franse eendagstoeristen, beslist de moeite om te bekijken terwijl je rond rijd.
Mandailles is een klein dorpje naast het riviertje de Jordanne.
De parking is er mooi aangelegd net buiten het dorpje achter de autoparking. Veel wandelwegen waardoor ook hier veel dagjestoeristen. Een kleine wandeling naar het dorpje, een terrasje en lekker genieten van het mooie weer. Een heerlijk rustige nacht gehad hier. 's Anderendaags een wandeling naar het hoger gelegen gehuchtje, een bezoekje aan de zeer mooie kerk, heel oud kerkje trouwens en verder genieten van het mooie weer en de rust tijdens de nacht.
Via Aurillac en Brive rijden we verder tot in La Roque Gageac, ook weer een zeer mooi dorpje tegen en in de rots langs de Dordogne. Je hebt er de hoofdbaan met alle winkeltjes en restaurantjes en daarboven achter de huizen loopt nog een klein weggetje met het kerkje ergens tussenin. Verder vele palmbomen, vijgenbomen en zelfs bananenbomen door het gunstige klimaat en de goede ligging uit de wind naar het zuiden. Er is een iemand die zich om deze begroeiing bekommert en onderhoudt. Sommige winkeltjes zijn letterlijk uit de rots gehouwen, zoals zovelen in de Dordognestreek. Zeker een aanrader. We overnachten hier op de parking en na het ontbijt en een wandeling willen we verder tot het volgende dorp, Beynac et Cazenac. Zou ook zeker de moeite waard moeten zijn, spijtig worden campers nergens gedoogd om te parkeren. Enkelen staan buiten het dorp langs de baan maar daar doen we niet aan mee en verder dan maar zonder bezoekje. In Bugue stoppen we even om de plaatselijke weekmarkt te gaan bezoeken en inkopen te doen. Dan via Perigeux tot in Brantome waar we een pauze inlassen. Een mooi stadje met een grote benedictijnse abdij en holwoningen.
We rijden daarna verder tot in Oradour sur Glane en zetten ons op de parking kort bij de ingang van het memorial. Het memorial dat opgericht is ter nagedachtenis van de marterpartij die zich hier in 1944 heeft afgespeeld. Alle inwoners werden omgebracht, vrouwen en kinderen in de kerk, de mannen op verschillende plaatsen in het dorp. Het dorp werd op initiatief van Generaal de Gaulle volledig intact gehouden en is gratis te bezichtigen. Drie uurtjes mag je er voor rekenen wil je het hele dorp afwandelen. Het doet je nadenken over het leven. Iedereen zou het moeten gezien hebben, deze herinnering. Alle huizen zijn gemerkt met de naam van de bewoner en beroep. Overal liggen werkinstrumenten, staan auto's, kortom, het is de moeite om te gaan bekijken.
Na een korte rustpauze maken we plaats voor andere campers die op zoek zijn en rijden we tot in Bourges, bekend om zijn statige kathedraal uit de jaren 1200 ongeveer. We hebben nog een plaatsje op de parking waar we de satelliet kunnen richten tussen de bomen door en eten een lekkere maaltijd. Nog even een echte Franse baguette halen voor de lekkere kaas deze avond en genieten maar weeral. De morgen nadien een wandeling naar de kathedraal, vlak achter de parking, net geen 600 m. Van buiten zie je al hoe supergroot ze wel is, van binnen sta je versteld. Ze hebben er ook een speciale klok in staan, volledig in hout gebouwd in de jaren 1500. Elk half uur slaat ze. Rondom deze mastodont komen de kleine straatjes er allemaal op uit, gezellig.
We rijden verder huiswaarts tot in Chaource net onder Troyes. hier hebben ze een kleine mooie parking. We profiteren nog van het zonnetje en een kleine wandeling voor het eten doet deugd. Morgen wandelen
we tot aan de kaashoeve en kopen er ons een lekkere plaatselijke bol kaas en een plaatselijk gebrouwen fles cider. Een bezoek aan de kerk doet ons verstomd staan, zo mooi met al zijn beelden en de half ondergrondse kapel met een fantastisch mooi beeldhouwwerk dat zoveel tederheid en verdriet uitbeeldt. Klein maar machtig mooi kerkje met nog wat mooie oude huizen en een markthal erachter. Van hieruit gaat het de dag nadien verder tot in ons Belgielandje bij de grotten van Han. Morgen zit onze reis erop, vele kilometers gereden, mooie dingen gezien, goed weer gehad en vooral goed geprofiteerd van deze vakantie. Op naar de volgende reis.
Terug naar hoofdpagina