De Franse Alpen

De Franse Alpen
Chamonix
Sixt Fer a Cheval
Les Chapieux
Marmot
map Franse Alpen
Zondag 31 augustus, de weerberichten voorspellen schitterend weer de volgende weken, tijd om te vertrekken dus. Naar waar ? De Franse Alpen.We rijden via Luxemburg en Duitsland Frankrijk binnen en nemen zoveel mogelijk de D-wegen, kwestie van veel te zien en tijdig te kunnen stoppen. In Pommerloch nog de nodige inkopen en natuurlijk de tank even volgooien aan de Luxemburgse prijzen. Onze eerste dag eindigen we in Saarburg, lekker eten en een kleine wandeling langs de Saar. Het stadje hebben we bij vorige stops reeds meermaals bezocht en slaan het deze keer eens over, hoe mooi het ook is. Na lekker rustig geslapen en ontbeten te hebben rijden we verder via Saarlouis en St Avold tot in Dieuze. Hier gaan we onze benen even strekken rond een meer, L' Etang de Lindre, tevens erkend vogelreservaat. Het Etang de Lindre kenmerkt zich vooral door een op Europees niveau erkende ecologische rijkdom en is tevens ook het grootste meer in Frankrijk voor de viskwekerij. Daarna trekken we via Blamont en Baccarat tot in Epinal en zo verder tot Vesoul op de parking in Vaivre, tevens aan een leuk meertje. (Base de Loisirs) Na een wandeling langs het meer lekker eten en
nog een kleine avondwandeling, mooi met de ondergaande zon die weerkaatst in het meer. En dan knorren maar. Ook hier weer een rustige nacht gehad. Verder dan maar via Besancon, Quingey, Salines, Morbier en Les Rousses tot in Chamonix, een van onze reisdoelen. Het weer is schitterend en de witte berg, de Mont Blanc, de Monte Bianco, ... hoe ze hem ook allemaal noemen, hij schittert in de zon. 4810 m hoog zou hij zijn. Een massa volk wil er met de lift omhoog tot op een hoogte van 3842 m. Dit is dan de Aiguille du Midi. Eens boven kan je dan wandelingen maken maar ook te voet terug afdalen tot in Chamonix. De wachttijd en ook de prijs houdt me tegen. De volgende morgen een wandeling tot bij de bakker, ontbijt en dan time to visit Chamonix. Mooi stadje met mooie driedimensionale schilderingen, mooie standbeelden, mooie huizen, kortom de moeite waard om eens te bezoeken. Later maak ik nog een wandeling naar de Cascade du Dard, goed bewegwijzerd vanop de parking. Wel stevige klimpartijtjes ertussen. Maar de moeite waard, zeker als het meer geregend heeft.
Sixt fer a Cheval
Chamonix
Sixt Fer a Cheval
Cirque du Fer a Cheval
Na deze wandeling nog een kleine pauze en dan rijden we richting Sixt Fer a Cheval, in principe vlakbij maar je moet een hele omweg maken via Cluses en Taninges. Je rijdt door Samoëns wat ook een zeer mooi dorpje is. We parkeren ons op de mooie camperplaats en maken nog een wandeling naar het dorpje om nog iets te eten te halen in de plaatselijke supermarkt. Daarna is het genieten van het mooie warme zonnetje. Na een zeer rustige nacht, het koelt trouwens goed af 's nachts, maken we na het ontbijt een wandeling door de streek en gaan een terrasje doen in het dorp. Verder genieten we van het stromend riviertje, de Giffre, en steken we de barbecue aan. Lekker !!! Vrijdagmorgen, de tijd vliegt toch snel, rijden we een zevental kilometer verder tot het natuurgebied Cirque du Fer a Cheval.
Cirque du Fer a Cheval
Je kan hier een immens natuurlijk amfitheater zien, gevormd door de bergwanden van 4 a 5 km lang. Het gebied is trouwens geklasseerd sinds 1925. In dit natuurgebied vindt je wel meer dan 250 km wandelwegen en talrijke watervallen, daarom is ook de camping vlakbij zeer interessant. Wij maken er een kleine wandeling van een acht kilometer, verrassend komen we onderweg aan een klein cafeetje uit waar ze noodgedwongen met een generator moeten werken. Je kan er een kleinigheid eten en drinken. Iets om terug te komen.
We rijden verder via Sallanches en Megéve tot in Lathuile aan het meer van Annecy waar we gaan overnachten. Eerst wilden we in Ugine stoppen maar dit bleek ons niet zo de geschikte plaats voor grotere campers. De volgende morgen bakken we onze broodjes af en genieten we van een lekker ontbijt. Daarna een wandeling naar het meer, hier wordt veel aan sport gedaan zoals parapente, duiken, zeilen, ... Maar het is niet echt onze stijl, dus verder richting bergen maar. We besluiten om naar Féclaz te rijden, een klein skidorpje op een hoogte van 1350 m ongeveer. Nadat we ons op de parking gezet hebben een verkenningstochtje door het dorp, veel gesloten tot de winter, enkel de bakker en een streekwinkeltje zijn open. We genieten nog van de mooie zonnige avond met het geluid van de koebellen naast ons. Zondag eerst naar de bakker en na het eten een fikse wandeling naar het kruis, Croix de Nivolet op een hoogte van ongeveer 1500m. Ik neem de wandeling via een droge rivierbedding, over de keien heen, af en toe stevige   klimmetjes maar doenbaar. Boven op de top is het een zalig gevoel zo over de wereld heen te kunnen kijken, alles lijkt er zo klein beneden en zo groot hierboven. Velen denken hetzelfde en blijven maar kijken naar al dat moois.
La Feclaz, croix du Nivolet
Na een kleine rustpauze aan de motorhome trekken we verder naar Aiguebelle, we moeten immers inkopen doen en daar is toch meer commerce open dan in Féclaz. We zetten ons in de schaduw en beginnen met een goed wijntje op een leuk terrasje. Daarna is het spaghetti eten en genieten van het avondzonnetje. Nog effe op de kaart kijken hoe we morgen gaan rijden, we gaan via de Col de la Madeleine verder tot in Bourg St Maurice. Lekker uitgeslapen vertrekken we zoals gepland en beginnen we in La Chambre aan de klim van de Madeleine, 20 km omhoog met gemiddeld 6 % klimmen. Halverwege op 1400 m in St Francois Longchamp even stoppen om foto's te nemen en boven op de col,  2000m, hebben we mooie uitzichten, wandelgelegenheid, drinken en eten, wat moet je nog meer hebben ? Kopje koffie drinken, effe wandelen en dan aan de afdaling richting Moutiers beginnen. We dalen af in eerste of tweede versnelling om de remmen te sparen, 26 km afdalen is toch een eindje aan een daling van gemiddeld 5,3 %. De weg wordt smaller en smaller en het wordt hopen op geen al te brede tegenliggers. We moeten toch enkele keren even achteruit of de tegenligger die achteruit kan. Zeer mooie afdaling, echt de moeite waard met zijn mooie zichten. Fietsers steken je wel voorbij, wat een snelheid halen zij toch ? We rijden zelf al tegen een 50 km/h, hoe snel moeten zij dan wel niet gaan ?
Onderwe op de col de la Madeleine
Col de la Madeleine
Col de la Madeleine
col de la Madeleine
Na deze belevenis rijden we tot in Bourg St Maurice, eerst gaan we even kijken wat het is in Les Arcs, weer een klimmertje tot in het skidorp, zoals verwacht niet veel te beleven buiten de winter, dus maar terug naar het centrum van Bourg St Maurice, we zetten ons naast het voetbalplein op de parking. Een wandeling naar het centrum, winkeltjes kijken, eten en slapen. De dag erna trekken we 14 km verder tot in Les Chapieux. De weg ernaar toe is al een mooie trip, we moeten zelfs stoppen voor de herder met zijn schapen die uit de berg komt, wat moet het daarboven dan wel niet worden in Les Chapieux ?
We weten het van zodra we er stoppen, fantas-tisch mooi., rustgevend zoals nooit ergens mee-gemaakt. Een mens voelt er zich klein temidden die grote bergen. Les Chapieux is niet meer dan 2 hotel restaurantjes, 2 of drie huisjes en een geitenboer die dan ook nog een kleine winkeltje heeft met enkel de zelfgemaakte geiten- en
de herder komt naar beneden
Les Chapieux
schapenkazen, wijn uit Cruet, kruiden en stokbrood. Ondertussen is het al woensdag geworden en ik maak hier dan ook een lange, mooie, rustige en ontdekkende wandeling. Start is campertje Knaus in Les Chapieux, doel is ???. Via de weg eerst tot in La Villa des Glaciers, een boerderij waar ze de beroemde Beaufort kaas maken. Er zijn zoveel richtingen dat ik eigenlijk niet weet welke eerst te kiezen, dus dan maar richting refuge Les Mottets op 1864 m hoogte. Echt rustig hier, geen last van gsm's want er is gewoon geen ontvangst in deze streek, geen last van overdadig toerisme, enkele wandelaars kom je tegen, geen auto's, echt de rust zichzelf. Fauna en flora zijn hier wonderbaarlijk mooi, marmotten kom je overal tegen. Bij Les Mottets even pauze nemen, effe kijken wat de kamers kosten, 198 euro voor slaapkamer met douche voor twee personen, zonder douche 142 euro. Ik zal straks maar terug naar hotel Knaus gaan. Van hieruit is het nog een tweetal uurtjes wandelen eer je in Italië bent, ik moet echter terug anders wordt het te laat en zal het vrouwtje ongerust worden. Reeds de hele dag tracht ik de Mont Blanc zonder wolken te fotograferen, maar het lukt me niet, telkens de ene wolk bijna weg is komt er een andere opdagen. Eens terug bij het vrouwtje, de bbq aansteken, flesje wijn, lekker schapenkaasje, wat moeten we nog meer hebben ?

marmotjes
marmot
Donderdag rijden we verder via Beaufort, Albertville en Chamberry tot in Seyssel waar we spijtig geen plaatsje meer vinden op de parking. Dan maar verder tot in Serrières en Chautagne waar we nog een wandeling kunnen gaan maken vooraleer het tijd is om te eten. Morgen trekken we verder, we willen immers nog eens een deel van de Elzas meepakken in het huiswaarts rijden. Over Bellegarde, Nantua, Bourg en Bresse en Lons tot in Arbois waar we het mooie stadje gaan bezoeken, woonplaats van Louis Pasteur. zeer mooi en gezellig dorpje. we besluiten iets verder te rijden tot in Aiglepierre bij boer Patrick waar we ons in zijn tuin mogen zetten om te overnachten. Eerst nog een proeverij in de wijnkelder en enkele flesjes aankopen. Aiglepierre is een oud klein dorpje met op het plein nog een grote wastrog, een fontein en een kruis, typisch oud Frans dorpje. Van hieruit gaat het sneller richting huis via Besancon, Belfort en Thann. Dit dorpje bleek toch niet zo mooi als wordt beweerd.
Terug naar hoofdpagina
Naar fotoalbum
Dan nog even verder tot in Bourbach le Haut, we wisten dat dit een zeer mooie plaats is om te over-nachten, boven op de berg, met mooi uitzicht, klein restaurantje, rustig. Ooit waren we hier nog. 's Morgens bakkertje spelen en de broodjes afbakken om lekker te ontbijten. Dan verder tot in Chatenois en Dambach, twee dorpjes die de moeite waard zijn om te bezoeken, echt Elzasgevoel geven deze dorpjes, gelegen tussen de vele wijngaarden. we rijden nog even tot op de Mont St Odile maar hier mogen we niet overnachten. De wijnboer in Obernai heeft geen plaats meer, dus gaan we maar op de busparking van Ottrot staan. Een Duitser komt erbij staan. Ook een mooi plaatsje aan een vijvertje met speelplaats, sportvelden, wandelwegen, .. 's Anderendaags weer maar verder huiswaarts tot in Saarburg waar geen plaatsje meer vrij is en dan maar tot in Schengen op de grens in de jachthaven. De dag erna wordt het nog wat inkopen en tanken aan Luxemburgse prijzen en dan tot in Barveaux waar we een echte Belgische pint bier gaan proeven. Natuurlijk ook de fritjes moeten erbij horen.
Woensdag komen we thuis na 18 dagen lekker gereisd te hebben in een mooie streek. een streek om terug naartoe te rijden, vooral de plaatsjes Cirque de fer a Cheval en Les Plagieux zijn voor herhaling vatbaar.
   volg ons hier op Facebook